Regelmatig onderhoud uitvoeren of wat klussen in een appartement zorgt ervoor dat jouw woning in een goede conditie blijft verkeren. Het klussen in een appartement kan in allerlei zaken zitten: van het lakken van je tafel tot het repareren van schade, groot of klein.
Woon je in een appartementencomplex? Dan val je waarschijnlijk ook onder een vereniging van eigenaren, oftewel een VvE. Voor onderhoud van gemeenschappelijke zaken is de VvE waarschijnlijk verantwoordelijk. De leden van de VvE bepalen samen hoe dit moet gebeuren.
Plan voor alle klussen in een appartement
De VvE is verantwoordelijk voor het maken van een zogenaamd meerjarenonderhoudsplan. In dit plan staat per jaar aangegeven welke klussen er uitgevoerd moeten worden en welke kosten hieraan verbonden zijn. Aan de hand van dit meerjarenonderhoudsplan zullen de appartementen zo goed mogelijk onderhouden worden.
Helaas gaat dit bij veel VvE’s niet helemaal goed, waardoor er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud is of belangrijke klussen niet worden uitgevoerd.
In veel gevallen gaat het ook weleens mis bij de begroting. Er kunnen verkeerde inschattingen gemaakt worden of er zijn zaken waar ze geen rekening mee houden. Hierdoor kunnen de kosten soms hoger uitvallen dan verwacht.
Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de staat van het pand, maar ook voor individuele appartementen. Het zorgt voor een vermindering van de leefruimte en er kunnen zelfs gevaarlijke situaties ontstaan indien de schade niet tijdig wordt opgelost. Zelf klussen aan een gemeenschappelijke ruimte (of structuur, zoals buitenkozijn) is vaak niet mogelijk.
Vve beheerder
Dit kan ondervangen worden door een professionele VvE beheerder in de arm te nemen. Dit is een bedrijf dat het beheer van de VvE volledig of gedeeltelijk overneemt. Dit heeft verschillende voordelen.
Een voordeel is dat een VvE beheerder vaak een betere en meer professionele begroting maakt voor onderhoud. De beheerder weet waarop je moet letten om eventuele extra kosten te voorkomen.
Ook kun je via een VvE beheerder soms een voordelige klusjesman of aannemer regelen. Zij hebben bijvoorbeeld een samenwerkingsverband waarbij de VvE beheerder veel klussen aanbiedt en de klusjesman of aannemer tegen een gereduceerd tarief werkt. Ook de VvE heeft hier voordeel bij.
Overweeg je met de VvE om een VvE beheerder in de arm te nemen, let dan wel goed op bij het vergelijken van VvE beheerders. Kies bijvoorbeeld het liefst voor een gecertificeerde VvE beheerder die is aangesloten bij de Branchevereniging voor VvE Beheerders, oftewel BVVB.
Zo weet je zeker dat je een VvE beheerder hebt met een goede staat van dienst en die niet dezelfde fouten bij onderhoud of klussen zou maken als een amateur.