Klussen-Algemeen

Klussen bij vrienden, welke verzekeringen heb je nodig?

verzekeringen bij klussen

Welke verzekeringen heb je nodig bij het klussen? Familie en vrienden die je helpen bij een verbouwing is de normaalste zaak van de wereld. Heel wat goedkoper als professionele aannemers en het is nog gezellig ook. Helaas is een ongeluk snel gebeurd en kan er onvrijwillig behoorlijk wat schade aangericht worden. Schade brengt natuurlijk een hoge kostprijs met zich mee. Kan je dit op een verzekering verhalen en zo ja, welke verzekering dekt dit soort schade?

Wat voor schade?

Om te beginnen moet het duidelijk zijn welk deel van je woning beschadigd is, de opstal of de inboedel. Alles wat nagelvast aan je woning vastzit, valt onder de opstal. De inboedel zijn dan weer alle spullen die los liggen. Een mooi voorbeeld is je vloer. Heb je een vloer die makkelijk los te krijgen is en eventueel mee verhuisd kan worden?

Dan hoort die bij de inboedel. Is de vloer echter vastgelijmd of vastgespijkerd, dan maakt die deel uit van de opstal. Eenmaal het duidelijk is tot welk deel van je woning de schade behoort, kan je de respectievelijke verzekeringen aanspreken.

Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt schade aan je eigen woning. Denk hierbij aan een storm of een brand. Een opstalverzekering is vaak een verplichte verzekering voor huiseigenaars. Het herstellen van grote schade kost immers heel wat. Bij het afsluiten van een hypotheek voor je woning verplichten de meeste banken je meteen een opstalverzekering af te sluiten. Je huis is immers meestal het onderpand voor de lening.

Schade berokkend door verbouwingen wordt bijna nooit vergoed door een opstalverzekering. De schade is immers op een vrijwillige basis toegebracht. Op een enkele uitzondering na, kan je niet op deze verzekering rekenen tijdens de werkzaamheden.

Inboelverzekering

Voor schade aan je inboedel kan je de voorwaarden van je inboedelverzekering nakijken. Deze verzekering dekt de spullen die in je woning staan. De voorwaarden van de vele inboedelverzekeringen verschillen sterk van elkaar. Meestal heb je drie opties. De uitgebreide dekking, de extra uitgebreide dekking of de all risk dekking.

Ook al klinkt de extra uitgebreide dekking interessant, de all risk optie is de enige mogelijkheid om schade door werkzaamheden te dekken. Zelfs bij een all risk inboedelverzekering zijn er verzekeraars die echter heel wat beperkingen opleggen. Informeer je dus goed!

Aansprakelijkheids-verzekering

Kan je noch bij de opstalverzekering noch bij de inboedelverzekering terecht, heb je nog een laatste optie. De aansprakelijkheidsverzekering van je vrienden of familie. Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen die voortvloeien uit schade waar jij aansprakelijk voor bent.

Een grote voorwaarde is dat er geen opzet of andere externe factoren zoals alcohol of drugs in het spel zijn. Ook hier is het aangeraden de verzekeraar te raadplegen om je ervan te verzekeren dat schade tijdens verbouwingen gedekt is.

Over het algemeen is het aan te raden dat beide partijen, zowel je familie en vrienden als jezelf, de verschillende verzekeringsvoorwaarden goed nakijken. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje en zo komen jullie niet voor verrassingen te staan.

Grote verschillen in premies

Bij de woonverzekeringen zoals hierboven benoemd zijn er grote premieverschillen. Soms wel honderden euro’s per jaar. Verzekeringen vergelijken is daarom slim om te doen. Dit kost je vaak maximaal 5 minuten van je tijd, maar hierdoor weet je zeker dat je de goedkoopste verzekering hebt gevonden.

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.