Klussen-Algemeen

Houten tuinmeubelen onderhouden

houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen zijn prachtig, en kunnen de blikvangers van je tuin  of van jouw gezellige veranda inrichting zijn. Je zal er (hopelijk!) veel gebruik van gaan maken, dus is het fijn als ze mooi en glad blijven. En ze zijn ook duur, zeker de exemplaren van prachtig hardhout. Dus wil je ze goed onderhouden.

De meubels in je tuin staan bloot aan regen, felle zon, uitdroging en vorst. En ook aan alle andere invloeden die je buiten vindt, zoals dieren, algen, schimmel. Daardoor kunnen ze vies worden, scheuren, rotten en zelfs breken. Jammer, zeker als je de perfecte tuinset op de kop hebt getikt.

Het is dus een uitdaging om je tuinmeubelen mooi en schoon te houden, en te beschermen tegen alle schadelijke krachten die op ze inwerken. Hoe doe je dat? Lees hier hoe je je houten tuinmeubelen verzorgt, onderhoudt en een lang leven bezorgt.

Nieuwe meubels onderhouden

Je hebt dus zojuist de mooiste tuinset met teakhouten tuintafel ooit gekocht. Hoe verzorg je je nieuwe meubeltjes vanaf dag 1 zo goed dat het erfstukken worden? Dat doe je in een paar stappen, die echt niet ingewikkeld zijn.

 1. Schoonborstelen met een zachte borstel is vaak genoeg om vuil en stof tot op het hout te verwijderen.
 2. Een wat ruwere katoenen doek of een andere textielen lap kan helpen om hardnekkige vlekken te verwijderen – maar test eerst op een onopvallend oppervlak of de doek geen krassen geeft!
 3. Je kan ook speciale tuinmeubelreiniger kopen. Die is samengesteld om je meubels helemaal schoon te krijgen, zonder op het hout in te werken.
 4. Na het schoonmaken wrijf je de meubels met een andere borstel of doek in met tuinmeubelolie. Je hoeft hier niet zuinig mee te zijn!
 5. Laat de olie een kwartiertje intrekken, en wrijf dan over de meubelen met een nieuwe doek. Als de meeste overtollige olie is uitgewreven, kunnen je meubels weer maandenlang probleemloos mee.
 6. In feite is het niet nodig om vaker dan 2 keer per jaar je houten tuinmeubels te onderhouden. Maar vaker, bijvoorbeeld aan het begin van elk nieuw jaargetijde, mag best!

Als je meubels al wat ouder zijn

Heb je vintage meubels gekocht? Of lees je dit artikel pas nu je houten design hoek loungeset al grijs en verweerd is? Geen probleem. Ook oudere houten tuinmeubels kan je prima onderhouden om ze lang mooi (of nou ja, vintage) te laten blijven. Met dit onderhoud verwijder je ook organismen zoals schimmel of alg, die de meubels sneller in wrakhout kunnen veranderen.

 1. Poets de meubels schoon met een harde borstel.
 2. Op plekken met alg, mos, korstmos of schimmel mag je harder poetsen. Helpt dat niet? Gebruik dan schuurpapier met een fijne korrel!
 3. Reinig de meubels met speciale houtreiniger. Gebruik een sponsje, een doek of een borstel.
 4. Laat de meubels goed drogen in de zon, en behandel ze daarna met een dikke laag tuinmeubelolie zoals hierboven. Zorg dat de olie ook goed in naden, spleten en barsten trekt.
 5. Zijn je meubels écht op sterven na dood? Met een schuurmachine kan je de bovenste paar millimeter eraf schuren – waardoor je vaak een gloednieuw ogende tuinset terug krijgt!

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.