Hout

5 voordelen bij het werken met hout

hout

Ga je werken met hout? En ben je benieuwd wat je allemaal met de vele verschillende houtsoorten kunt doen? In deze blog vind je 5 voordelen van hout.

In weer en wind

Scandinavisch vurenhout is perfect materiaal om te gebruiken in onder andere de bouw. Het is sterk en heeft van zichzelf een licht gewicht. Aangezien het veel buiten wordt gebruikt is het belangrijk om het product goed te onderhouden. Dit om het hout optimaal te beschermen tegen wisselende weersomstandigheden. Dit bereik je door het hout te beitsen of te verven.

Helemaal zelf of met hulp?

Binnen kun je er ook veel verschillende kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan je kozijnen. Dit geeft het geheel een rustige en landelijke uitstraling.Je kunt er zelf mee aan de slag gaan of er iemand voor inhuren, dat is helemaal aan jou. Mocht je nog niet zoveel ervaring hebben dan is het misschien fijn om er iemand bij te halen. Wanneer je verstand hebt van hout en bouwprojecten en jezelf ziet als een zogenaamde doe-het-zelver,  is het erg leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken en uiteindelijk kunnen genieten van het mooie resultaat van je harde werk. Houten accessoires zijn ook erg leuk om toe te voegen aan je zorgvuldig gekozen inrichting

Vriendelijk voor het milieu

Er zijn zoveel mogelijkheden met hout. Van beelden waarin de ziel van de maker echt naar voren komt tot praktische kapconstructies en kozijnen. Hout geeft je een focuspunt en straalt rust uit. De afvalstoffen zijn niet schadelijk zoals bij plastic vaak wel het geval is. Je kunt het naar eigen smaak lakken of verven en vurenhout is net als alle andere houtsoorten vriendelijk voor het milieu.

Kan elk hout zomaar in de vuurkorf?

Mocht je je oude schuurtje hebben afgebroken en je weet niet wat je met het oude hout aan moet, kijk dan naar de mogelijkheid om het op te stoken in een vuurkorf of een eventueel aanwezige houtkachel of open haard. Let er in dit geval wel op dat je geen nat hout stookt. Dit verbrand niet tot nauwelijks en er ontstaat veel rook wat schadelijk is om in te ademen. Let er ook op dat je het hout van verf ontdoet, dit geeft namelijk giftige stoffen af tijdens de verbranding.

Geef je ramen een nieuwe look

Nog even terugkomend op die kozijnen, hout heeft een goede isolerende functie. Dit scheelt weer in de stookkosten. Geverfde kozijnen trekken de aandacht van bezoek, dus kies je favoriete kleur en verven maar! Mocht je na enige tijd op de kleur uitgekeken zijn dan kan er heel gemakkelijk overheen geverfd worden.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.