Klussen-Algemeen

Hier moet je op letten als je zelf gaat klussen

veiligheid klussen

Het gebeurd steeds vaker dat mensen zelf aan de slag gaan als het gaat om klussen aan hun woning. Het is belangrijk dat je dan met een aantal dingen rekening houdt als je zelf gaat klussen. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid tijdens het klussen.

Veiligheid tijdens het klussen

Het allerbelangrijkst tijdens het klussen is de veiligheid. Het gaat dan om zowel de veiligheid van jezelf, als de mensen om je heen. Je kunt op verschillende manier zorgen voor voldoende veiligheid tijdens het klussen. Om te beginnen met je eigen veiligheid is het verstandig om gebruik te maken van persoonlijke beschermingsmiddelen, ook wel PBM genoemd. 

Onder persoonlijke beschermingsmiddelen vallen bijvoorbeeld veiligheidsschoenen of een veiligheidsbril. Deze kunnen eventuele verwondingen tijdens het klussen voorkomen. De veiligheid van de mensen om je heen is ook erg belangrijk. Zorg dat gereedschap of andere eventueel gevaarlijke spullen niet binnen het handbereik van kinderen liggen.

Let erop dat iedereen bij jou in de buurt weet waar je mee bezig bent en neem altijd een EHBO-doos mee. Mocht je jezelf verwonden dan kun je dat meestal wel ontsmetten en verbinden met de spullen in de EHBO-doos. Met het gebruik van husqvarna onderdelen werk je altijd veilig.

Klussen in de tuin

Wanneer je zelf gaat klussen is dit meestal thuis. Een van de grote klussen zijn de werkzaamheden in de tuin. Dit kan erg uiteenlopen van grote tot kleine werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het maaien van het gras of het verbouwen van de tuin, zoals het plaatsen van een tuinhuisje of een overkapping. Een nieuwe verharding aanleggen wordt ook geregeld gedaan.

Let erop dat je bij deze werkzaamheden goed let op de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen. Opruimen in de tuin kan ook een grote klus zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van vallende bladeren. Een husqvarna bladblazer zou dan erg van pas komen. Met een bladblazer kun je gemakkelijk al het blad naar één punt blazen. Zo kun je al het blad vanaf een bepaald punt in de tuin eenvoudig opruimen.

De plek waar je gaat klussen

Wanneer je aan het klussen bent is de locatie ook een belangrijke factor. Het is belangrijk dat je de werkzaamheden in een veilige en geschikte omgeving kunt uitvoeren. Daarnaast heb je voldoende licht en ventilatie nodig. Genoeg licht zorgt ervoor dat je duidelijk kunt zien waar je mee bezig bent, op deze manier voorkom je sneller fouten.

De ventilatie in de ruimte is ook van groot belang. Wanneer je aan het klussen bent is het fijn als de stoffen die hierbij vrijkomen gelijk de ruimte kunnen verlaten. Als je te lang werkt in bijvoorbeeld stoffen van lijm of verf, kan dit een negatief effect hebben op jouw gezondheid.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.