Klussen-Algemeen

Het lijmen van glas

lijmen van glas

Voordat je er erg in had viel het mooie kristallen glaasje, wat je van oma had gekregen, uit je handen. Gelukkig was alleen het voetje afgebroken dus met glaslijm moet dat te repareren zijn. Een paar tips over het lijmen van glas.

Lastige klus

Het lijmen van glaswerk is een lastige klus. Glas is breekbaar, glad en transparant. Er zijn speciale soorten glaslijm in de handel die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld kristalglas of swarovski-glas te lijmen. In dit geval zal dus een glaslijm moeten worden aangeschaft die bedoeld is om kristal te lijmen.

Glaslijmsoorten

Siliconenlijm speciaal voor glas, is sterk en transparant. Deze lijm kan wel giftig zijn.

Acrylhars welke moet uitharden door bloot te stellen aan zonlicht of een uv-lamp is geschikt om transparante stukken glas te herstellen.

Wanneer er glas moet worden gelijmd wat wordt blootgesteld aan water, zorg dan voor glaslijm die waterbestendig is.

Een aantal lijmsoorten zijn giftig. Glaswerk wat met voedsel in aanraking komt, kan met deze lijm niet worden gerepareerd.

De glasreparatie

Glas moet droog, schoon en ontvet zijn voordat je daadwerkelijk gaat lijmen. Gebruik latex handschoenen wanneer de lijm giftig is.

Breng de lijm aan langs de afgebroken rand van één gedeelte van het glas en druk voorzichtig de stukken tegen elkaar aan. Houd deze ongeveer een minuut tegen elkaar aan.

Lijm drogen

Afhankelijk van de soort lijm, laat je het glaswerk goed drogen. Soms is hier wel 24 uur voor nodig. Lijm met een uv-uithardend vermogen, kan blootgesteld worden aan ultraviolet licht. In fel zonlicht of een uv-lamp is de lijm binnen een uur toch wel redelijk droog. Wees er echter in het begin voorzichtig mee. Siliconenlijm heeft een aantal uren nodig om uit te harden.

Overtollige lijm

Verwijder, wanneer de lijm helemaal is uitgehard, de overtollige lijm weg met een mesje.

Glas versieren

Knutselen met glas is leuk om te doen. Er bestaat speciale glaslijm wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om een glazen pot te beplakken met decoratiemateriaal. Stof, papier, steentjes, schelpjes etc. zijn prima geschikt om als versiering te dienen. Glaslijm die je voor dit soort werkjes gebruikt is verkrijgbaar in de hobbywinkel.

Lijmen van glas?

Dat hoeft nu dus niet meer! Ter inspiratie hoef je deze artikelen nooit meer weg te gooien:

  • Tuinverlichting kapje
  • Het raampje in de afzuigkap
  • Het servies
  • Autospiegel
  • kommen en potten
  • douchecabines
  • spiegel in de badkamer

Heb je te maken met beschadigd of gebroken glas dat niet gelijmd kan worden? Lees dan hier verder.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.