Klussen-Algemeen

De verschillende manieren waarop we metaal gebruiken

metaal

De mens ontdekte 8000 jaar geleden voor het eerst metaal. Met de komst van de industriële revolutie werd het gebruik van metaal nog populairder.  Dit kwam doordat machines metaalbewerking een stuk eenvoudiger en goedkoper hebben gemaakt. 

Sindsdien gebruiken we metaal om allerlei verschillende dingen mee te maken. Het kan zo divers ingezet worden, omdat het verschillende voordelen kent ten opzichte van andere materialen. Ook hebben verschillende soorten metaal verschillende soorten eigenschappen.

In deze blog lees je meer over de verschillende toepassingen van metalen.

Grote toepassingen

Een van de grootste voordelen van metaal is dat het zo enorm stevig en robuust is. Hierdoor is het erg geschikt om grote, solide constructies mee te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan grote machines in de bouw of in havens. 

Daarnaast zijn constructies van gebouwen vaak ondersteund door balken van metaal. Ook brugconstructies worden opgehouden door middel van metalen balken. Deze zijn meestal van ijzer of staal gemaakt, omdat dat relatief sterke en goedkope metaalsoorten zijn. Staal daarbij als voordeel dat het beter bestand is tegen erosie.

Kleine toepassingen

Naast enorme machines heb je ook kleine gebruiksvoorwerpen die van metaal gemaakt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aluminium blikjes. Aluminium is een vrij licht metaal, maar door de unieke vorm is de constructie toch relatief sterk. Daarnaast kun je etenswaren goed bewaren met behulp van aluminium. Dit komt doordat het een goede weerstand heeft tegen corrosie.

Ook vind je de metalen ijzer, nikkel, neodymium of kobalt terug in magneten. Lood en kwik vind je bijvoorbeeld terug als pigment in verf. En vloeibaar kwik zie je in thermometers en in kwikbarometers. 

Edelmetalen

Metalen die bijna of bijna niet oxideren worden edelmetalen genoemd. Door deze eigenschap worden ze vaak tot sieraden verwerkt. De bekendste voorbeelden hiervan zijn goud en platina. Maar goud heeft nog een andere bijzondere eigenschap: het is een erg goede geleider van elektriciteit.

Daarom wordt het veel toegepast in hoogwaardige elektrische schakelaars, connectoren en elektronische componenten. Denk daarbij bijvoorbeeld  aan een mobiele telefoon. Over het algemeen komen edelmetalen minder voor, waardoor ze zeldzamer en meer waard zijn. Ook zijn edelmetalen redelijk waardevast. Hierdoor wordt goud gebruikt als ruilmiddel. 

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.