HoutKlussen-Algemeen

De mooiste blokhut bouw je zelf!

blokhut

Blokhut bouwen? Genieten van nieuwe toevoegingen aan je interieur of tuin is één ding, wanneer die heel mooi of praktisch zijn. Zodra je ze nog eens zelf hebt gecreëerd, komt daar een hele nieuwe dimensie bij!

Achterover leunen kun jij pas wanneer jouw droom volledig verwezenlijkt is. En zo hoort het ook! Waarom op je lauweren rusten wanneer je nog zo veel werk voor de boeg hebt? Het voltooien van jouw prachtige tuin gebeurt niet vanzelf.

Straks heb jij een pracht van een blokhut om spullen in op te slaan of gewoon om in te verblijven wanneer jou dat uitkomt. Is dat niet een heerlijk idee? Straks kijk jij iedere dag tegen jouw eigen creatie aan wanneer je naar buiten kijkt of door je tuin loopt. Maar dan moet er wel eerst gebouwd worden.

Kijk maar eens naar ons overzicht om te zien hoe zoiets in zijn werk gaat, voordat je je handen uit je mouwen steekt!

Grondbeginselen bouw blokhut

Je blokhut staat het hele jaar door buiten en moet dus zo veel mogelijk worden beschermd tegen de elementen. Dat geldt dus absoluut voor de overwegend houten onderdelen. Voordat je die kunt gebruiken, moet je die eerst stevig in de beits zetten. Dit is geen moeilijke klus, naast de verzorgende olie heb je alleen maar een kwast nodig om die over het hout te kunnen verdelen.

Heb je al een fundering aangelegd? Die moet volledig vlak zijn en een rechthoekige vorm hebben. Bovendien is het belangrijk dat deze ondergrond waterpas ligt. Zodra je dat zeker weet, kun je de basis planken aan de vloerbalken monteren.

Fundering voor wanden en deur

Zorg dat de langs- en dwarsdragers tegenover elkaar liggen in rechte hoeken. Dit weet je zeker wanneer je de punten die diagonaal van elkaar liggen meet. Zijn die waarden hetzelfde? Dan ligt de fundering goed en heb je uitzicht op wanden die helemaal rechtop gebouwd zullen worden. Zet de planken op elkaar door ze aan te tikken met een stuk montagehout, teneinde de groef van de houten onderdelen niet te beschadigen.

Gebruik een houtbeitel om de uitstekende veer van de basisplank voorzichtig te verwijderen op de plek waar de deur moet komen. Nu kan de deur erin. Bepaal zelf of de deurklink aan de linker- of rechterkant komt te zitten.

Wanden, gevel en dakconstructie

Zet de wanden verder op en controleer bij elke plank of die wel volledig waterpas is. Plaats de ramen op de daarvoor bestemde plekken. Voorboren van de schroefverbindingen wordt aanbevolen, zo beschadig je de planken immers niet.

Bereid de dakconstructie voor door de gevelbasis en de gevelpunt te plaatsen. Vervolgens kunnen de dakgordingen in de speciaal hiervoor bestemde uitsparingen worden gezet. Daarna mogen de dakplanken op hun plek worden gelegd en schroef je ze aan de dakgordingen vast.

De planken mogen niet te dicht tegen elkaar komen te liggen, anders kan het hout niet werken. Voeg binnen en buiten een deklijst aan het raam toe zodra de dakconstructie helemaal gereed is.

Dak, vloer en afvoer

Door een druiplijst aan je dakbedekking te monteren kan het regenwater beter worden afgevoerd. Koppel de wanden en het dak aan elkaar met hoekstukken en verbind de tapeinden om meer stabiliteit en bescherming tegen de wind te bewerkstelligen. Leg vervolgens één voor één de vloerplanken erin.

Bescherm je dak tegen stormen door het dakspant aan de gordingen te verbinden. Een windveer aan je gevel voorkomt dat wind en regen de dakbedekking kunnen beïnvloeden of beschadigen.

Dicht het dak af met shingles. Spijker ze vast tot aan de onderste dakrand. Gebruik een tapijt- of stanleymes om uitsteeksels ervan af te snijden.

Om het dak van de blokhut af te dichten, kunnen shingles worden gebruikt. Klim met een ladder tot dakhoogte en begin met het vastspijkeren van de shingles aan de onderste rand van het dak. Uitsteeksels van shingles kunnen zonder problemen met een stanleymes of tapijtmes worden afgesneden.

Bouw de lagen aan weerskanten op tot aan de nok van het dak. Zorg dat ze perfect passend kunnen worden aangebracht om de nok helemaal af te dichten. Eventueel nog een likje verf erover en je mag proosten op een goede afloop van je project!

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Hout