Klussen-Algemeen

Alles over de verschillende veiligheidsmaatregelen in de bouw

veiligheidsmaatregelen bouw

Benieuwd naar de veiligheidsmaatregelen in de bouw? Het is natuurlijk algemeen bekend dat bouwvakkers bouwhelmen dragen, zodat ze niet gewond raken. Ook dragen ze kleding van dikke en beschermende stof en worden de knieën extra beschermd. Maar hoe zit het met werken op grote hoogtes? Want als je van 5 meter hoog naar beneden valt, dan zullen een bouwhelm en dikke kleding je niet redden.

Lees hieronder hoe veiligheid in de bouw gegarandeerd wordt.

Een valnet

Een valnet wordt geplaatst wanneer er geen ruimte is voor een steiger of leuningwerken. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het dak van een huis of bij een constructie met lange palen met weinig tussenruimte. Er wordt dan een valnet geplaatst, zodat het risico van een ongeluk beperkt wordt. Bij het gebruik van een valnet voor vallende personen moet er op gelet worden dat de maximale maaswijdte 10×10 cm is.

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een maaswijdte van 6×6 cm. Wanneer er onder het valnet ook gewerkt wordt, is de maximale maaswijdte 3×3 cm. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een maaswijdte van 2×2 cm. Er kan ook een binnennet aangebracht worden bij een bestaand net om de goede maaswijdte te bereiken.

Randbeveiliging

Randbeveiliging is nodig wanneer er een risico is om op meer dan 2,5 meter hoogte te vallen. Vaak wordt Randbeveiliging vooral gebruikt bij vloer- en dakranden, steigers, openingen in wanden of openingen in vloeren, wanneer deze niet kunnen worden dichtgemaakt.

Op een hoogte van minder dan 2,5 meter is vaak ook randbeveiliging nodig. Dit is verplicht wanneer er gevaar is om in het water te vallen of er verkeer aanwezig is. Ook bij gevaar om op uitstekende delen te vallen of op een andere gevaarlijke ondergrond te vallen, is er randbeveiliging nodig.

De randbeveiliging bestaat vaak uit aluminium constructies. Deze constructies moeten minimaal 1 meter boven het werkoppervlak uitsteken. Er kan worden gekozen voor randbeveiliging vanaf het werkoppervlak, maar vaak wordt er ook gekozen voor randbeveiliging vanaf de grond.

Wanneer het noodzakelijk is dat er een opening in de beveiliging aanwezig is, bijvoorbeeld voor een lift of een trap, dan moet deze opening worden afgeschermd met een slagboom. 

We hopen dat je met deze blog meer te weten bent gekomen over de veiligheidsmaatregelen in de bouw.

Heb je een vakman nodig?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.