GereedschapKlussen-Algemeen

Afkortzaag vs Zaagtafel

afkortzaag

De afkortzaag en de zaagtafel. Menig doe-het-zelver kent ze ongetwijfeld allebei. Beide zijn zeer praktische, multifunctionele zagen die eigenlijk niet mogen ontbreken in de werkplek van de klusser. Je kunt met ze allebei grootschalige projecten aanpakken zoals een parketvloer of laminaat leggen of een houten terras op maat zagen.

Alhoewel deze zaagmachines op een andere manier zagen en ook gebruikt dienen te worden, hebben ze toch ook een aantal overeenkomstigheden. Toch zijn er belangrijke aspecten waarin ze verschillen van elkaar en dus ook voor welke klus je ze gebruikt. Met deze korte uitleg en de belangrijkste verschillen onder de loep kun je waarschijnlijk beter bepalen welke zaag je nodig hebt in jouw arsenaal.

De afkortzaag

De afkortzaag is een vast opgezette, relatief compacte machine met een cirkelvormig zaagblad die geschikt is om langwerpige werkstukken “af te korten”. Je plaatst het te zagen hout op de machine, zet het indien nodig vast en beweegt het zaagblad loodrecht naar beneden. Je kunt onder bepaalde hoeken zagen door het aantal graden in te stellen op het onderstel.

De zaagtafel

Ook de zaagtafel is een vast opgezette machine maar een stuk groter. In tegenstelling tot de afkortzaag beweegt het zaagblad aan de onderzijde van je werkstuk. De zaag is stationair en je dient het te zagen materiaal over de zaag te bewegen. De diepte van de snede stel je in door het mes op en neer te bewegen. Hoe hoger het blad boven de tafel uitsteekt, hoe dieper de snede in
het materiaal wordt gemaakt.

Afkortzaag vs zaagtafel: De verschillen

Formaat & mobiliteit

Hoewel sommige zaagtafels uitgerust zijn met wieltjes, zijn ze over het algemeen stationair, groot en zwaar. Hierdoor zijn ze vaak moeilijk verplaatsbaar en dus niet voor iedere klus ideaal om te gebruiken. Als je bijvoorbeeld op de tweede etage een vloer gaat zagen en leggen kun je beter
kiezen voor de afkortzaag. Deze is een stuk compacter en lichter van gewicht, en zodoende een stuk mobieler.

Grootte en breedte van hout

Een afkortzaag is enigszins gelimiteerd qua het formaat werkstuk dat je kan zagen. In principe bepaald de diameter van je zaagblad wat voor maximale zaagsneden je kunt maken. Heb je dus hele brede planken die je moet zagen dan zal de afkortzaag ontoereikend zijn. Een zaagtafel daarentegen kan elke lengte en breedte zagen omdat het blad stationair is en je het hout er over beweegt.

Verstek zagen

Beide zaagmachines hebben de mogelijkheid om in een bepaalde hoek, ofwel verstek, te zagen. Echter op een zaagtafel dien je voor dit soort zaagsneden een ervaren gebruiker te zijn aangezien het ook risico’s met zich mee brengt. Een afkortzaag is redelijk eenvoudig in te stellen op een bepaalde hoek door de graden in te stellen. Dit wordt vaak gebruikt om hoekverbindingen van
plinten te maken onder een 45 graden hoek.

Precisie

De afkortzaag is nauwkeuriger in zijn zaagsneden doordat het hout stabiel tegen de achterkant van het onderstel gedrukt wordt. Hierdoor kan het niet bewegen en zal de snede uiterst precies zijn. Doordat je bij een tafelzaag handmatig het materiaal over de zaag beweegt kan er, als je bijvoorbeeld niet continu eenzelfde druk uitoefent, een oneffenheid in de zaagsnede ontstaan.
Vaak is dit niet heel erg zichtbaar, maar als je zeer precies moet zijn kun je beter voor de afkortzaag kiezen.

Prijs

Tot slot verschillen deze twee zaagmachines vaak ook in prijs. De afkortzaag is vaak iets toegankelijker qua prijs. Natuurlijk hangt dit af van de kwaliteit en het merk, maar in de regel is een tafelzaag duurder in de aanschaf.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Gereedschap