Keukens

Waarmee rekening houden tijdens het renoveren van je keuken

keuken renoveren

Keuken renoveren? Een gerenoveerde keuken kan waarde en functionaliteit toevoegen aan je huis, maar het verbouwingsproces kan ontmoedigend zijn. Door te plannen en een stappenplan te maken kan de verbouwing van je keuken een stuk makkelijker worden. Het is sowieso goed om rekening te houden met een aantal dingen voordat je begint aan de renovatie.

Zelfs voor ervaren klussers kan het verbouwen van een keuken een nachtmerrie worden. Met een zorgvuldige planning kun je echter veel voorkomende valkuilen van keukenrenovatie vermijden en sneller genieten van je nieuwe keuken.

Wel of geen keukeneiland?

Sommige keukens zijn niet groot genoeg voor een eiland. Installeer er geen tenzij je rondom ten minste een meter vrije ruimte hebt. Een meter en 20 centimeter is de ideale minimale afstand rondom een kookeiland. Als je een kookeiland installeert moet je rekening houden met een aantal dingen. Wanneer je bijvoorbeeld een wasbak installeert heb je water nodig.

Onthoud ook dat een eiland stopcontacten nodig heeft, meestal één aan elke kant. Ook met inbouw apparatuur moet je rekening houden. Een inbouw vaatwasser heeft zowel water, stroom als een afvoer nodig. Ook voor een eventuele koffiemachine, mixer en andere elektrische apparaten moet je stopcontacten hebben. 

Planning maken en je er aan houden

Bij het verbouwen van een keuken komt er veel op je af, dus begin niet te vroeg met het slopen van je oude keuken. Houd apparaten, kasten, sanitair en andere belangrijke componenten bij de hand voordat je begint. Als je alles bij de hand hebt kun je ook de exacte afmetingen en installatie specificaties controleren.

Plan een loodgieter, elektricien, tegelzetter en andere klussers ruim van tevoren in. Een goede verbouwing wordt zorgvuldig georganiseerd, en zelfs dan moet je op het laatste moment met schema’s schuiven en je planning bijwerken. Het bijwerken van een planning is niet erg, maar er van afwijken is zeker geen goed idee.

Vergeet de afzuiging en ventilatie niet

Wanneer je het kookgedeelte van je keuken gaat verplaatsen moet je ook rekening houden met het verplaatsen van de afzuiging. In sommige gevallen is het namelijk niet mogelijk om de afzuiging te verplaatsen. Naast afzuiging kan ook het inbrengen van frisse lucht een aangename toevoeging zijn in de keuken. Bekijk goed voor de start van de renovatie wat er wel en niet mogelijk is. 

Budget voor luxe apparaten

Het renoveren van een keuken kan een dure grap worden, zeker wanneer je meerdere nieuwe apparaten nodig hebt. Zorg ervoor dat je van te voren een duidelijk overzicht maakt met de kosten die je hebt. Het in de gaten houden van aanbiedingen en acties is een goed idee. Door op het internet te speuren vind je zomaar een miele vaatwasser aanbieding en heb je een luxe machine voor minder geld. 

Meer over keukens?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Keukens