Hovenier

Praktische tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

hovenier

Het tuinseizoen is inmiddels begonnen en veel mensen zijn dan ook volop bezig om hun tuin weer netjes te maken voor de zonnige dagen die eraan gaan komen. Maar hoe fijn zou het zijn als je tijdens de mooie zomerdagen vooral aan het genieten bent van je tuin en weinig tijd hoeft te besteden aan tuinonderhoud? Om je hierbij te helpen delen we in dit blogartikel een aantal praktische tips waarmee je je tuin onderhoudsvriendelijker kunt maken. Doe er je voordeel mee!

Smalle voegen tussen de tegels

Hoe breder de voegen tussen je tegels zijn, des te meer ruimte onkruid krijgt om te gaan groeien. Zorg daarom voor smalle voegen tussen de tegels. Wil je het onkruid probleem bij de voeg definitief oplossen? Gebruik dan elastische voegmiddelen. Dit worden ook wel onkruidvrije voegen genoemd.

Dichte beplanting

Onkruid heeft twee zaken nodig om te groeien: licht en voedingsrijke tuingrond. Wanneer je de planten dus ver uit elkaar zet, heeft onkruid meer kans om te kunnen groeien. Kies daarom voor dichte beplanting. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je je tuin vol moet zetten met struiken en planten. Bodembedekkers zijn ook voldoende en blijven laag.

Voorbeelden van bodembedekkers zijn Kattenkruid, Dikkemanskruid en de Goudaardbei. Een uitgebreid overzicht van andere soorten bodembedekkers vind je hier.

Een haag in je tuin? Kies voor klimop

Hagen zijn er in vele soorten en maten. En iedere soort haag vraagt om specifiek onderhoud. Wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het onderhouden van je groene haag? Kies dan bijvoorbeeld voor klimop. Deze klimplant blijft het hele jaar groen en hoef je slechts één keer per jaar gesnoeid te worden. En als je een jaartje geen zin hebt, is dat in de meeste gevallen geen ramp.

Robotgrasmaaiers

Robotgrasmaaiers worden steeds beter in het goed maaien van het gazon. Zolang je een oppervlak zonder verhogingen hebt, is de investering in een robotgrasmaaier een goede zet om het tuinonderhoud dat je handmatig moet uitvoeren te verminderen.

Gezonde bodem

Heb je last van beplanting die steeds afsterft of maar niet goed wilt groeien? Dan kan het zijn dat je bodem niet gezond is. In dat geval is het raadzaam om een hovenier de grond te laten bekijken en je te laten adviseren om passende maatregelen te nemen. Op die manier voorkom je dat je keer op keer in de weer bent om je beplanting te vervangen.

jong plantje

Langzaam groeiend groen

De ene plant of struik groeit nu eenmaal sneller dan de ander. Door je hierin te verdiepen en alleen te kiezen voor planten die langzaam groeien bespaar je jezelf een hoop snoeiwerk. Maar eerlijk is eerlijk, sommige snelgroeiende beplanting kan de uitstraling van je tuin bijzonder mooi maken. Heb je alleen geen zin om het snoeiwerk zelf uit te voeren?

Dan kun je ervoor kiezen om het snoeiwerk uit te besteden. Dat hoeft nog niet eens in de vorm van een abonnement voor tuinonderhoud. Veel hoveniersbedrijven voeren namelijk ook eenmalig tuinonderhoud uit. Zo zit je nergens aan vast, en besteedt je het snoeiwerk alleen uit als je er zelf geen zin in hebt.

Onderhoudsvriendelijke tuinen en exclusieve tuinen

Vaak wordt gedacht dat bijzondere tuinen, ook wel exclusieve tuinen genoemd, veel onderhoud vragen. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Ook een tuin met mooie beplanting en bijvoorbeeld een luxe bubbelbad en vijver behoeft niet per definitie veel tuinonderhoud. Zolang je de tuin maar op de juiste manier inricht. Een hovenier voor exclusieve tuinen kan je hierover adviseren.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Hovenier