Hovenier

Japanse Kardinaalsmuts Green Spire

Japanse Kardinaalsmuts Green Spire

Wanneer je op zoek bent naar een makkelijk te onderhouden haagplant die ook een sierwaarde heeft is de Japanse Kardinaalsmuts Green Spire een echte aanrader. Klein van stuk maar groots in zijn uitstraling. Het heeft donkergroene bladeren die een prachtige glans hebben. Het bijzondere aan de langwerpige bladeren is dat ze aan de uiteinden licht gekarteld zijn.

De Latijnse benaming is Euonymus Japonicus. Omdat het gewend is aan het Japanse zeeklimaat wat doorgaans koude winters betekent kan het zeer goed gedijen in ons land. Hierdoor kan de Green Spire op iedere standplaats staan. In de winter houdt het zijn blad waardoor je het hele jaar door kunt genieten van een groene haag.

Waarvoor is de Japanse Kardinaalsmuts Green Spire geschikt?

Met name voor erfafscheidingen, borderomlijsting of het realiseren van tuinkamers is de Japanse Kardinaalsmuts heel geschikt. Het wordt namelijk niet hoger dan 80 centimeter. Gemiddeld groeit het zo’n 10 tot 15 centimeter per jaar. Met de juiste verzorging heb je dus binnen een niet al te lange tijd een ‘volwassen’ haagje, ook al koop je ze als kleine plantjes aan.

Voor het maken van een haag graaf je een geul waarin de wortelkluit past, zo’n 20 à 30 centimeter diep en breed. Span een hulplijntje zodat de haag mooi recht komt te staan. Woel de grond goed om en strooi wat aanplantgrond in de geul. Dompel vooraf de Japanse Kardinaalsmuts onder in een emmer water zodat de wortels zich goed vol kunnen zuigen.

Na het plaatsen van de planten in de grond druk je de uitgegraven aarde rondom de plant goed aan. Daarna heeft de Euonymus japonicus water nodig en blijf dit de eerste weken herhalen. Ook bij warm weer heeft de Green Spire dagelijks behoefte aan vocht.

Japanse Kardinaalsmuts Green Spire snoeien

Na de winter kun je de Green Spire snoeien. Dit om de groei van nieuwe bladeren te stimuleren. Kies een niet al te warme, bewolkte dag uit zodat er geen kans bestaat op verbranding van het blad. Meestal is alleen het toppen van de bovenzijde, met een scherpe heggenschaar, voldoende om de Japanse Kardinaalsmuts in topconditie te houden.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Hovenier