Geen categorie

Luchtvochtigheid in huis verbeteren: Zo voorkomt u problemen deze winter

Luchtvochtigheid in huis verbeteren is essentieel voor een comfortabel en gezond leefklimaat. Vooral in de winter, wanneer de verwarming aan staat en de ramen vaak gesloten blijven, kan de luchtvochtigheid in huis snel veranderen. Droge lucht kan leiden tot gezondheidsklachten, terwijl te veel vocht schimmelvorming veroorzaakt en ook niet erg goed is voor uw gezondheid. In deze blog ontdekt u hoe u een comfortabel binnenklimaat creëert en winterse problemen voorkomt.

Wat is een gezonde luchtvochtigheid en hoe kunt u deze in huis verbeteren?

Een gezonde luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60% procent. Binnen deze marge voelt de lucht prettig aan en blijft uw woning in goede conditie. Maar wat gebeurt er als de luchtvochtigheid buiten deze ideale waarden valt? 

Te lage luchtvochtigheid: Dit probleem komt vaak voor in de winter, wanneer de verwarming aan staat en de ramen dicht blijven. Dit kan leiden tot droge ogen, geïrriteerde luchtwegen, een droge huid en zelfs krimpende houten meubels. 

Te hoge luchtvochtigheid: een te hoge luchtvochtigheid kunt u merken aan een muffe geur, schimmelvorming en condens op de ramen. Door een te hoge luchtvochtigheid kunt u ook last krijgen van luchtweg irritaties.  

Herkent u deze problemen? Dan is het belangrijk om de luchtvochtigheid in uw woning te verbeteren!

Waarom is luchtvochtigheid in huis verbeteren belangrijk?

De luchtvochtigheid verbeteren in huis, is belangrijk voor uw gezondheid en comfort maar ook voor de effectiviteit van uw verwarming. Wanneer u in de wintermaanden uw verwarming gebruikt, kan de luchtvochtigheid in uw woning snel veranderen. 

Wanneer de lucht te droog is in uw woning, voelt het vaak veel kouder aan dan de daadwerkelijke temperatuur van de verwarming. Droge lucht is namelijk veel minder efficiënt in het vasthouden van warmte. Hierdoor moet de verwarming harder werken om de juiste temperatuur te bereiken. De thermostaat zal daarom ook vaker hoger gezet worden dan nodig, wat leidt tot hogere stookkosten. 

Ook al komt een te hoge luchtvochtigheid vaker voor in de zomer, kan dit ook in de wintermaanden optreden. Een te hoge luchtvochtigheid houdt de warmte ook minder goed vast en zal de efficiëntie van uw verwarming ook sterk verminderen. Daarnaast voelt een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met de verwarming ook erg oncomfortabel aan.

Wilt u meer weten over het verbeteren van de verwarming in uw woning, en hoe u mogelijke problemen met je cv-ketel kunt oplossen? Lees hier over veelvoorkomende cv-ketelproblemen

Welke stappen kunt u nemen?

Als u de luchtvochtigheid in huis wilt verbeteren, is het belangrijk om te weten welke problemen te veel of te weinig vocht kunnen veroorzaken. 

Tips tegen een lage luchtvochtigheid 

  • Gebruik een luchtbevochtiger: Een effectieve manier om de luchtvochtigheid te verhogen. Verkrijgbaar bij verschillende winkels en webshops die gespecialiseerd zijn in huishoudelijke apparaten en gezondheid.
  • Plaats kamerplanten: Er zijn genoeg planten die de luchtvochtigheid in uw woning verhogen zoals de Goudpalm, Dracaena en de bananenplant. 
  • Droog uw was binnenshuis: Door uw wasgoed op een rek te hangen, zal de vocht die verdampt zorgen voor een betere luchtvochtigheid. 

Tips tegen een hoge luchtvochtigheid 

  • Ventileren: Ventilatie is erg belangrijk voor vochtbestrijding. Open regelmatig uw ramen om te luchten en zet de ventilatieroosters open. 
  • Gebruik een ontvochtiger: Een ontvochtiger kan helpen vocht uit de lucht te halen. U kunt vochtopnemers gebruiken of een apparaat dat de lucht ontvocht én reinigt.
  • Mechanische ventilatie: Heeft uw woning mechanische ventilatie? Zet deze dan regelmatig aan om de luchtvochtigheid te verminderen.

Wanneer een vakspecialist inschakelen?

Merkt u ondanks al uw inspanningen dat de luchtvochtigheid in uw woning nog steeds erg hoog is? Dan kan dit veroorzaakt worden door een lekkage, problemen met de isolatie of slechte ventilatie. In dit geval is het verstandig om een vakspecialist in te schakelen. Een specialist kan de oorzaak van de vochtigheid achterhalen en concrete oplossingen bieden. Wij kunnen u helpen in contact te komen met een gecertificeerde vakspecialist! Neem vrijblijvend contact met ons op via: 085 580 4000 of vraag een offerte aan via ons offerteformulier

Veelgestelde vragen over luchtvochtigheid in huis

Hoe meet ik de luchtvochtigheid in huis?

U kunt eenvoudig de luchtvochtigheid in uw huis meten met een hygrometer. Dit apparaat kunt u online kopen en heeft in procenten aan hoe vochtig de lucht in een ruimte is. 

Kan een slechte luchtvochtigheid invloed hebben op mijn gezondheid?

Ja, zowel een droge als een vochtige lucht kan uw gezondheid beïnvloeden. Door een droge lucht krijgt u vaak geïrriteerde luchtwegen en een droge huid. Een te vochtige lucht met schimmelvorming kan erg slecht zijn voor uw longen. 

Hoe vaak moet ik mijn huis ventileren?

Het wordt aangeraden om minimaal twee keer per dag uw huis te ventileren, door de ramen 10-15 minuten open te zetten. Doe dit bijvoorbeeld als u ‘s ochtends opstaat en als u ‘s avonds thuiskomt.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.