CV-Water-en-GasGeen categorie

Waarom wordt mijn huis niet warm genoeg? 5 oorzaken en oplossingen

Een huis dat niet warm genoeg wordt, kan erg oncomfortabel zijn in de koude wintermaanden. Of het nu gaat om een specifieke kamer die niet warm wordt of de hele woning die niet op temperatuur komt, er kunnen verschillende oorzaken zijn. In deze blog leest u de 5 meest voorkomende oorzaken waarom uw huis niet warm genoeg wordt en bieden we u praktische oplossingen.

Waarom wordt uw huis niet warm genoeg? Dit zijn de 5 oorzaken

Als uw huis niet warm genoeg wordt, is het belangrijk om te achterhalen wat er misgaat. De oorzaken kunnen variëren van problemen die u eenvoudig zelf kunt oplossen tot problemen die de expertise van een vakspecialist vereisen. Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken van een huis dat niet warm genoeg wordt:   

Oorzaak 1: Slechte isolatie van uw huis dat niet warm genoeg wordt

Bij een huis dat niet warm genoeg wordt, is slechte isolatie een veelvoorkomende oorzaak. Uw volledige huis opnieuw laten isoleren vereist natuurlijk de expertise van een vakspecialist, maar er zijn ook dingen die u zelf kunt proberen. Warmte ontsnapt namelijk vaak via de ramen en deuren, vooral als uw ramen niet uit dubbel glas bestaan. Een eenvoudige oplossing om dit te verminderen is om tochtstrips aan te brengen bij uw ramen en deuren. Deze kunt in vrijwel iedere bouwmarkt of online kopen. Lees meer over isolatie op deze pagina.

Overweegt u om uw dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie? Neem vrijblijvend contact met ons op via: 085 580 4000 of vraag een offerte aan via ons offerteformulier

Oorzaak 2: CV-ketelproblemen: waarom uw huis niet warm genoeg wordt

Een slecht werkende cv-ketel kan de oorzaak zijn dat uw huis niet goed opwarmt. Vaak ligt het probleem aan een verouderde ketel, onvoldoende onderhoud of een te lage waterdruk. Dit is wat u kunt doen om de cv-ketel weer optimaal te laten werken:

Controleer de waterdruk: de waterdruk van uw cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Is de waterdruk onder de 1,5 bar? Vul de cv-ketel dan bij. Dit kunt u eenvoudig doen via het volgende stappenplan:

  1. Schakel de cv-ketel uit en laat deze 30 minuten afkoelen
  2. Pak een emmer en een oude handdoek
  3. Sluit de vulslang aan op de waterkraan bij uw cv-ketel en vul deze tot de rand met water. Plaats een emmer onder de vulslang om eventueel water op te vangen
  4. Bekijk waar de vulkraan van uw cv-ketel zit en sluit het andere uiteinde van de vulslang aan op de cv. Zorg ervoor dat deze goed vastzit
  5. Open eerst de waterkraan en daarna de vulkraan van de cv-ketel. De CV-ketel wordt nu gevuld. Houdt de waterdruk op het scherm van uw cv-ketel goed in de gaten. 
  6. Staat de druk bijna op 2 bar? Sluit dan eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de vulslang af en laat water dat achtergebleven is, leeglopen in de emmer.  
  7. Uw cv-ketel is bijgevuld! Door het vullen kan er lucht in het systeem terechtgekomen zijn. Daarom is het raadzaam om na het vullen uw radiatoren te ontluchten. Hoe u dit kunt doen, vindt u bij oorzaak 3. 

Controleer foutmeldingen: Ziet u een foutmelding op het scherm van uw cv? Dan kunt u deze opzoeken in de handleiding van uw cv-ketel. Foutmeldingen van ontluchten of bijvullen kunt u vaak zelf oplossen. Als u de code niet begrijpt of zelf kunt oplossen, is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist. Wij kunnen u daarbij helpen! Neem vrijblijvend contact met ons op via: 085 580 4000 of vraag een offerte aan via ons offerteformulier

Oorzaak 3: Radiatoren verwarmen niet goed

Als uw huis niet warm genoeg wordt, kan het probleem bij de radiatoren liggen. Dit kunt u doen om de radiatoren weer optimaal te laten werken.

Ontlucht de radiatoren: Als u de verwarming aangezet heeft maar uw radiatoren toch redelijk koud blijven of koude plekken bevatten, zit er meestal lucht in het systeem. Dit belemmert de doorstroming van warm water. Zo ontlucht u de radiatoren: 

  1. Zet uw verwarming uit, draai alle radiatoren open maar wacht tot de verwarming afgekoeld is!
  2. Met de ontluchtingssleutel draait u uw radiator open. Houd een emmer en een handdoek bij de hand voor water dat eventueel uit de radiator kan komen. Zodra er geen lucht meer uit de radiator komt, kunt u de radiator weer dicht draaien.
  3. Herhaal dit proces bij alle radiatoren. 
  4. Zet uw verwarming weer aan en controleer of de radiatoren goed warm worden.  

Controleer na het ontluchten van uw radiatoren ook altijd de waterdruk van de cv-ketel. Is deze nu lager dan 1,5 bar? Vul de cv-ketel dan bij.

Naast het ontluchten van de radiatoren kunt u ook radiatorfolie achter de radiatoren plaatsen, waardoor de warmte beter gereflecteerd wordt naar de kamer in plaats van de muur. 

Wilt u meer lezen over het optimaliseren van uw energieverbruik bij verwarming? Lees dan onze blog: Een energiezuinige woning creëren: hoe pakt u dit aan?.

Oorzaak 4: Problemen met de thermostaat

Een thermostaat die niet goed werkt of verkeerd is ingesteld, kan ertoe leiden dat uw huis niet warm genoeg wordt. Gelukkig zijn veel problemen met thermostaten zelf op te lossen.

Lege batterijen: Draadloze thermostaten bevatten vaak batterijen die u zelf moet vervangen. Lege batterijen kunnen ervoor zorgen dat het signaal van de cv-ketel verstoord is. Vervang daarom de batterijen en kijk of het probleem opgelost is. 

Software problemen: Heeft u een slimme thermostaat? Dan kan de thermostaat een storing of verbindingsproblemen hebben. Controleer daarom of de software van de thermostaat geüpdatet moet worden. Werkt dit niet? Probeer dan de thermostaat te resetten. 

Verkeerde plaatsing: Het kiezen van de juiste plek voor de thermostaat is erg belangrijk, als deze op een plek hangt waar het kouder of warmer is dan het huis, (naast het raam of een radiator) zal hij waarschijnlijk niet goed functioneren en daarom een verkeerde meting aangeven. Plaats de thermostaat daarom op een goede plek, zoals midden in de kamer, op ooghoogte. 

Oorzaak 5: Tochtplekken

Tochtplekken kunnen ervoor zorgen dat uw woning niet goed warm wordt. Dit ontstaat vaak door kieren rondom ramen, deuren of slecht afgesloten ventilatieroosters en zorgt voor hogere stookkosten. Dit is wat u kunt doen om tochtplekken te verminderen:

  • Tochtstrips plaatsen bij ramen en deuren
  • Voldoende luchtcirculatie is belangrijk voor een goed werkende verwarming maar te veel tocht veroorzaakt juist weer kou. Zorg ervoor dat uw ventilatieroosters voldoende lucht doorlaten maar minder tochten door deze half open te zetten. 
  • Heeft u grote ramen in uw huis? Dan is het verstandig om grote dikke gordijnen voor uw ramen te hangen, dit helpt erg goed tegen warmteverlies. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen

Tip: Controleer uw huis op tochtplekken door een kaars aan te steken en deze voor ramen en deuren te houden. Als de vlam beweegt, is er sprake van tocht. 

Wanneer een vakspecialist inschakelen?

Veel problemen waardoor uw huis niet warm genoeg wordt kunt u gelukkig zelf oplossen. Echter, zijn er situaties waarin het verstandig is om een vakspecialist in te schakelen.

Blijvende cv-storing: als uw cv-ketel foutmeldingen blijft aangeven of deze helemaal niet meer aangaat. 

Als u twijfelt aan de veiligheid of gasleiding: Problemen met de gasleidingen kunnen erg gevaarlijk zijn. Laat dit altijd door een gecertificeerde monteur controleren. 

Ernstige radiator problemen: Wanneer de radiatoren niet goed verwarmen ondanks u deze hebt ontlucht en schoongemaakt. 

Defecte thermostaat: Heeft u van alles geprobeerd om uw thermostaat weer aan de praat te krijgen maar lukt het niet? Dan is er wellicht iets met de bedrading of verbinding. 

Zeer slechte isolatie: Heeft uw huis geen goede muur- of dakisolatie? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een isolatie expert. 

Een professionele monteur of isolatiespecialist heeft niet alleen de juiste kennis en ervaring, maar beschikt ook over de tools en certificeringen om veilig te werken. Dit voorkomt dat problemen erger worden of gevaarlijke situaties ontstaan. Bovendien zorgen ze ervoor dat uw verwarmingssysteem efficiënt blijft werken. Wilt u een afspraak maken met een vakspecialist? Neem vrijblijvend contact met ons op via: 085 580 4000 of vraag een offerte aan via ons offerteformulier

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.