Horloges zijn op batterij werkende uurwerken die horlogebatterijen nodig hebben om te functioneren. Een horlogebatterij bestaat uit een of meer cellen die energie opslaan en stroom leveren aan horloge. Er zijn veel soorten horlogebatterijen, elk met hun eigen specifieke doel. Enkele veel voorkomende soorten horlogebatterijen zitten in quartzhorloges, automatische horloges en chronografen.
Batterijtypes voor horloges
Er zijn drie soorten batterijen die in horloges zitten: zilveroxide, alkaline en lithium-ion. Zilveroxidebatterijen hebben een lange levensduur en zijn het meest gebruikte type batterij in horloges. Alkalinebatterijen hebben een matige levensduur en zijn minder duur dan lithium-ionbatterijen. Lithium-ionbatterijen hebben de langste levensduur en zijn het duurste type batterij dat in horloges zit.
Een horlogebatterij vervangen
Als de batterij van je horloge leeg is en je geen vervanging hebt, kun je de batterij zelf verwijderen en naar een juwelier of horlogereparatiewerkplaats brengen om hem te laten vervangen.
Om de batterij te vervangen, verwijdert u de achterkant van het horloge. Hiervoor kan een kleine schroevendraaier nodig zijn. Zodra de deksel is verwijderd, kunt u de oude batterij zien. Verwijder het en gooi het op de juiste manier weg.
Plaats vervolgens de nieuwe batterij in het horloge op dezelfde locatie als de oude. Plaats de achterklep terug en schroef deze op zijn plaats. Je horloge zou nu weer moeten werken.
Levensduur batterij
Naarmate de batterij van een horloge ouder wordt, neemt het vermogen om een lading vast te houden af. Batterijen gaan meestal zes maanden tot drie jaar mee. Wel hangt het type batterij af van hoevaak de batterij wordt gebruikt. Een veel voorkomende misvatting is dat een batterij langer meegaat buiten het horloge. Als een batterij nooit uit het horloge wordt verwijderd, zal de corrosie het langzaam wegvreten.
De gemiddelde levensduur van een lithium-knoopcelbatterij is ongeveer twee jaar. Alkalinebatterijen gaan meestal één tot twee jaar mee, terwijl zilveroxidebatterijen tot drie jaar meegaan. Hoe lang een batterij meegaat, hangt ook af van de grootte; grotere batterijen hebben een langere levensduur dan kleinere.
Recycling
Wanneer een horloge batterij leeg is, moet deze worden gerecycled in plaats van weggegooid. Batterijen bevatten schadelijke gifstoffen die de bodem en watervoorraden kunnen vervuilen. Dit is de reden dat de batterijen op de juiste manier zullen zijn afgevoerd. Het recyclen van batterijen houdt deze gifstoffen uit het milieu en vermindert de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt.
Recycle bedrijven accepteren alle soorten batterijen, ook horlogebatterijen. Verwijder eenvoudig de batterij uit uw horloge en breng het naar een recyclingcentrum bij u in de buurt. De meeste centra betalen u voor elke batterij die u recyclet. U helpt dus niet alleen het milieu, maar u verdient ook nog een beetje geld!