ElektraVerlichting

Werkplaatsverlichting: wat is belangrijk?

werkplaatsverlichting

Op zoek naar de juiste werkplaatsverlichting? In ieder bedrijf is verlichting nodig en daarbij is het ook belangrijk dat op iedere plek in het pand de verlichting juist wordt benut.

In een werkplaats is het ontzettend belangrijk dat er goed zicht is om de werkzaamheden zo goed, foutloos, veilig en efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren. Bij werkplaatsverlichting gaat het niet alleen om het lichtniveau, maar komen er veel meer dingen bij kijken. Zo is het belangrijk dat het licht gelijkmatig is en dat er geen schaduwwerking is.

Om te kunnen bepalen of er voldoende licht is, en of de gelijkmatigheid van het licht in orde is moet er eerst een lichtplan worden opgesteld. In dit lichtplan worden ook de nieuwe aanpassingen gezet zodat er een duidelijk overzichtelijk plan komt.

Waarom is de juiste verlichting in de werkplaats zo belangrijk?

Bij het plaatsen van werkplaatsverlichting zijn er een aantal factoren waar rekening mee gehouden dient te worden. Zo dient er voldoende lichtniveau te zijn om zo veilig, foutloos en efficiënt mogelijk te kunnen werken. Daarnaast dient de gelijkmatigheid van het licht zo hoog mogelijk te zijn. Wanneer het licht ongelijkmatig is heeft dit een ongunstig effect op het menselijk oog en daarmee ook de hersenen wat uiteindelijk een ongunstig resultaat op de werkvloer geeft.

Welke factoren spelen nog meer een rol?

De lichtkleur en de kleurtemperatuur is voor in een werkplaats ook van belang. Wanneer de kwaliteit van de LED’s te laag is dan kan dit leiden tot vermoeidheid bij de medewerkers en hierbij komen meer fouten kijken en het zorgt voor een onveilige werkomgeving. De kleurtemperatuur speelt hierbij ook een belangrijke rol. Een koelere kleurtemperatuur zorgt ervoor dat mensen wakkerder en daarmee alerter blijven.

De schaduwwerking is ook van belang

Daarnaast dient er ook rekening gehouden te worden met de schaduwwerking. Voor productiemedewerkers kan het ontzettend vervelend zijn als ze in hun eigen schaduw moeten werken. Dit kan het geval zijn als werkzaamheden rondom een machine plaatsvinden die onderhoud nodig heeft en hierdoor het licht blokkeert. Dit vertraagt de werkzaamheden en bevordert het maken van fouten. Het is belangrijk dat het licht zo gelijk mogelijk op het werkoppervlak schijnt zonder dat er sprake is van scherpe schaduwlijnen.

Hulp nodig bij de installatie van werkplaatsverlichting?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Elektra