Verlichting

Verlichting op de bouwplaats

verlichting bouwplaats

Op een bouwplaats is het belangrijk dat je goed zicht hebt. Laatst stond er een verhaal in de krant over een ongeluk op een bouwterrein waarbij de frontlader van een onderaannemer tegen een pui aanreed. Daarbij is de persoon die achter de onderaannemer stond ternauwernood aan de dood ontsnapt.

Gelukkig bleef het slechts bij materiële schade maar de gevolgen waren duidelijk zichtbaar. Niet alleen aan de pui maar ook bij de mensen die op het bouwterrein aan het werk waren. Deze werknemers weigerden na het ongeluk door te werken omdat er teveel schaduwplekken op het terrein zichtbaar waren.

Dat probleem had voorkomen kunnen worden door lichtmasten te plaatsen die hoog genoeg reiken om per strook het hele bouwterrein te verlichten. Zo had deze impasse van de werknemers gemakkelijk voorkomen kunnen worden en had het bouwproject geen vertraging opgelopen.

Het gevaar van schaduwwerking

Schaduwwerking is een van de vele gevaren die bouwplaatsen met zich meebrengen. Dat komt omdat bij schaduwwerking het licht verkeerd op de locatie schijnt en verkeerd verdeeld wordt. Dat resulteert op sommige plekken in vals licht. Zodanig dat je zelfs verblind kunt worden wanneer je in het licht kijkt. Voorkom dat, want goede bedrijfsveiligheid is van levensbelang. Een 30W IP66 lamp is al een hele verbetering ten opzichte van de lampen die veel gebruikt worden. Maar ook met een 40W IP66 lamp creëer je een betere en veiligere omgeving om in te klussen.

Wat is nou goede verlichting?

Goede verlichting voor een bouwterrein is vaak duur en soms ook niet vaker te gebruiken. Het komt voor dat de masten voor de verlichting van een bouwterrein zo kostbaar zijn dat de klus daardoor niet rendabel is.

Onze tip: schaf masten aan die in hoogte verstelbaar en ook nog eens verrijdbaar zijn. Goede terreinverlichting kopen is niet ingewikkeld. Je hebt keuze uit verschillende merken zoals Philips, Osram, High LED en Yourlight. Ook in de webshops van de diverse aanbieders vind je armaturen van goede kwaliteit.

Lichtplan opstellen

Het helpt om voor aanvang van een klus een duidelijk lichtplan te maken. Zo weet je precies waar bepaalde masten moeten staan. Je kunt vervolgens op de bouwlocatie stippen zetten met verf op de plekken waar de masten moeten komen te staan. En in het plan kan je opnemen welk type armaturen er voor de klus gebruikt dienen te worden.

Laat je dus goed adviseren als je verantwoordelijk bent voor de verlichting van een bouwplaats. Kies voor helder LED licht. Zo hou je het veilig en bespaar je op de kosten.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Verlichting