Verlichting

Hoe kies je de juiste verlichting?

verlichting

Verlichting uitkiezen? Misschien sta je er niet zo bij stil maar je keuze voor bepaald licht draagt bij aan de sfeer in huis en op de werkvloer. En voordat je je nu naar de dichtstbijzijnde lampen groothandel haast, is het belangrijk om meer te weten over welk effect elk type licht heeft. Het geeft je namelijk veel meer dan alleen goed zicht.

De juiste verlichting brengt sfeer en rust in de woonruimte of het kantoor. En kunstlicht heeft uiteraard andere effecten dan subtiel daglicht.

Welke temperatuur past in mijn interieur?

Het is van belang dat je, voordat je één of meerdere lampen gaat aanschaffen, let op de temperatuur van het licht. Kantoorpanden hebben koeler licht nodig en in huis maak je sfeer met warm licht. Ook heb je de keuze voor dimbare lampen, die er voor zorgen dat je ogen zich kunnen ontspannen na een lange dag. Sommige dimlampen worden warmer van kleur naarmate je ze meer dimt. Zo maak je het eenvoudig extra gezellig in jouw huis.

Licht op een andere manier

Een wandlamp is een voorbeeld van indirect licht. De weerkaatsing van het licht tegen de wand geeft een verrassend mooi effect. Dit is veel subtieler dan bijvoorbeeld tl buizen die ze weleens in pashokjes gebruiken. Een hangende lamp vindt zijn plek boven de eettafel en kun je in sommige gevallen ook dimmen, waardoor je etentje net wat intiemer is.

Uit welke lamp soorten kan ik kiezen?

Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende soorten lampen, zodat jij genoeg kennis op zak hebt om de keuze te maken die bij jou past:

  • Gloeilamp: is afgeschaft omdat deze de gebruikte energie omzet in warmte en niet in licht. Wordt door sommige nog stug gebruikt omdat zij de spaarlamp niet zien zitten.
  • Halogeenlamp: kan zonder problemen worden gedimd, heeft een langere levensduur dan een gloeilamp, al zal het metaal op den duur verdampen.
  • Spaarlamp: kan heel veelzijdig gebruikt worden en is beter voor het milieu.
  • TL verlichting: is uitermate geschikt voor plafondverlichting.
  • LED verlichting: is zeer energie efficiënt en heeft verschillende kleurmogelijkheden.

Hoe doen restaurants dat eigenlijk?

Restaurants vinden het belangrijk om transparante ramen in de zaak te hebben en geen donker glas.  Zij maken ook handig gebruik van de juiste dimbare verlichting. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je kunt zien wat er op de menukaart staat en dat je veilig trappen op en neer kunt.

Veel restaurants hebben een vast lichtplan dat zich automatisch aanpast aan het moment van de dag. Bovendien kan licht een schilderij of een andere blikvanger versterken.

Klanten zijn gevoelig voor kleurgebruik

Kleurverlichting wordt vaak gebruikt in de horeca, al is het wel van belang dat dit met mate gebeurd. Bij verkeerde toepassing kan het klanten afschrikken. Kies daarom altijd zachte, warme kleuren die de zaak complimenteren. Zo lok je klanten naar binnen, in de zomer met felle kleuren en airco en in de winter met gedimde lichten en een haardvuur.

Meer over verlichting op de werkvloer?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Verlichting