Elektra

Energie besparen door energieopslagsystemen?

energieopslagsystemen

Vandaag staan de energieprijzen enorm hoog en ze blijven maar stijgen. We zoeken met z’n allen naar manieren om energie op te slaan om het later te gebruiken. Er bestaan verschillende soorten energieopslagsystemen voor zowel bedrijven als particulieren. 

Hoe werken energieopslagsystemen?

Het concept van energieopslagsystemen is vrij eenvoudig. De energie wordt geproduceerd en in de meeste gevallen ook meteen gebruikt. Het kan echter gebeuren dat er een teveel aan energie wordt geproduceerd waardoor je niet meteen alle energie kan gebruiken. Een opslagsysteem zorgt ervoor dat die overschot aan energie wordt opgeslagen zodat je die op een later tijdstip kan gebruiken. 

Een van de bekendste voorbeelden van een energieopslagsysteem zijn zonnepanelen. Zodra de zon schijnt, produceren de panelen energie waarbij de overtollige energie wordt opgeslagen in een zogenaamde thuisbatterij. Zo kan je ‘s avonds en ‘s nachts, wanneer de zon niet schijnt, toch gebruik maken van de energie die doorheen de dag is opgewekt. 

Belangrijk om te weten is dat je wel een accu nodig hebt om je energie op te slaan. Hoe meer energie je zelf opwekt en nadien gebruikt, hoe minder je een beroep moet doen op je energieleverancier. Zo kan je flink besparen op je energiekosten.

Wanneer je geen accu hebt, wordt de energie die niet door je huishouden wordt gebruikt, teruggegeven aan het elektriciteitsnet. De aankoop van een thuisaccu is een dure investering, maar op lange termijn haal je de aankoopkosten er zeker uit. 

Waarom moet je energie opslaan?

Naast het financiële voordeel van energie opslaan, is er ook het aspect milieu. Energie opslaan in een een accu zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat, wat goed is voor het klimaat. Bij sommige merken zijn zelfs de onderdelen van deze systemen milieuvriendelijk. Een voorbeeld hiervan is PULS power. Zij produceren onder meer DIN-rail voedingen. Zulke voedingen bevatten een metalen rail waarop onderdelen zoals netvoedingen en zekeringautomaten kunnen bevestigd worden. 

Een groot voordeel van DIN-rail voedingen is de snelle installatie. De verschillende onderdelen van de voedingen klikken eenvoudig vast op hun plaats. Daarnaast zijn deze voedingen heel compact, dus je hoeft niet veel plaats te voorzien. Er bestaan meerdere afmetingen in DIN-rails. De meest voorkomende is de NS35/15, met een breedte van 35 millimeter en een hoogte van 15 millimeter. 

PULS power heeft meerdere voedingen in het gamma die je voor verschillende doeleinden kan gebruiken. Zo heb je de compacte MiniLine versie, waarop je tot 120 Watt voedingen kan aansluiten. Heb je een groter vermogen nodig, dan kan je kiezen voor de Piano serie of de Dimension serie. 

Wil je meer informatie of een vakman inschakelen voor jouw energieopslagsysteem? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Elektra