Duurzaam wonen

Zonnepanelen voor eigen verbruik inzetten

zonnepanelen

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen een veelgebruikte manier om zelf groene energie op te wekken. Op deze manier kan je de kosten van je energieverbruik verlagen. Nu de terugdraaiende teller is afgeschaft, renderen ze echter veel minder dan iedereen gehoopt had. Gelukkig bestaat er een oplossing voor dit probleem.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bevatten siliciumcellen die trillen als de zon erop schijnt. Door deze trillingen wordt er gelijkstroom opgewekt. Deze gelijkstroom wordt door een omvormer omgevormd tot wisselstroom waarmee je elektriciteit kan opwekken.

Deze wisselstroom gaat naar je zekeringkast en kan dan drie wegen uitgaan. De elektriciteit gaat dan rechtstreeks naar je huishoudtoestellen die elektriciteit nodig hebben om te kunnen werken. Daarna gaat de elektriciteit terug naar het algemene net en wordt de stroom opgeslagen in een thuisbatterij.

Verschillende soorten zonnepanelen

Er bestaan drie soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn en panelen met een dunne film. Het verschil zit hem in rendement en kleur, maar ze kunnen ook verschillen naargelang hun vermogen.

Wanneer je bijvoorbeeld weinig plaats hebt voor zonnepanelen kan je er voor kiezen om er slechts een paar te plaatsen. Kies dan wel voor de exemplaren met een hoog vermogen. Zo kan je toch nog veel energie vergaren en opslaan als je over een thuisbatterij beschikt.

Je eigen energie opslaan

Wanneer je de stroom die je zonnepanelen opwekken in een thuisbatterij opslaat, kan je je eigen ongebruikte energie op eender welk moment gebruiken. Batterijen op zonnepanelen zorgen er dus voor dat je energiefactuur naar omlaag gaat omdat je op momenten waarop er geen of amper energie wordt opgewekt, kan terugvallen op een reserve.

Zeker wanneer je geen terugdraaiende teller meer hebt, kan je de panelen toch nog laten renderen door de batterijen op zonnepanelen.

Wat zijn thuisbatterijen?

Thuisbatterijen zijn installaties in je huis waar je de groene energie die opgewekt wordt door zonnepanelen in kan opslaan. Vaak zijn ze compact genoeg om aan een muur op te hangen. Als de panelen meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt, wordt de resterende stroom opgeslagen in je thuisbatterij.

De batterij bewaart deze elektriciteit tot wanneer je ze nodig hebt en laat ze dan naar je elektrische apparaten stromen. Je moet dan geen beroep doen op stroom van het algemene stroomnet. Net als zonnepanelen bestaan thuisbatterijen ook in verschillende soorten. Welke batterij het meest geschikt is voor jou, hangt af van je noden en wensen.

Wanneer investeer ik in een thuisbatterij?

Wanneer je minstens tien zonnepanelen hebt kan een thuisbatterij aangesloten worden. Dit is zeker het overwegen waard wanneer je met een elektrische wagen rijdt of overweegt om dit in de toekomst te doen.

Ook voor gezinnen die voornamelijk ’s avonds energie verbruiken – en dus op het moment dat de panelen geen stroom opwekken – is een thuisbatterij een goede investering. De prijs van een gemiddelde thuisbatterij hangt af van jouw verbruik en hoeveel kWh de panelen produceren.

Checken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.