Duurzaam wonen

Zonnepanelen als duurzame investering

zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Loop maar eens door een willekeurige woonwijk en kijk goed naar de daken: grote kans dat er in ieder straat minstens één huis staat met de panelen.

Het is eigenlijk ook helemaal niet gek dat je ze steeds vaker ziet, want duurzaamheid en milieubewust zijn zijn de laatste jaren ook steeds belangrijker aan het worden.

Zonnepanelen zorgen ervoor dat je energie op een groene manier opwekt en daarmee draag je je eigen steentje bij aan een betere natuur. Nog niet overtuigd? Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we waarom dit de investering van de toekomst wordt genoemd!

Lagere energiekosten

Allereerst zorgen de panelen voor een flinke besparing op je energierekening. Echter duurt het wel enkele jaren voordat je het geld terugverdiend hebt, zoals bij veel investeringen het geval is. Je moet bij zonnepanelen rekening houden dat het gemiddeld zeven tot tien jaar duurt voordat je de investering terugverdiend hebt.

Op de lange termijn is het die investering dubbel en dwars waard, want uiteindelijk betaal je meer aan energiekosten dan dat je voor die zonnepanelen hebt betaald. En wist je dat je er ook geld aan kunt verdienen? Als de panelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, dan “verkoop” je deze extra hoeveelheid terug aan de netbeheerder.

De netbeheerder verdeelt de stroom dan weer onder andere huishoudens en daar krijg jij dan weer een vergoeding voor. Het installeren van zonnepanelen is trouwens zo gebeurd en voor ieder type dak zijn wel geschikte panelen te vinden. 

Zonnepanelen huren

We geven toe dat je voor de aanschaf van de panelen een flink bedrag moet neertellen. Daarom is er ook de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Je hoeft dan niet het hele bedrag in een keer op te hoesten.

Gemiddeld gaan zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee. Je hebt dan ook geen last van de stijgende energieprijzen, omdat je panelen hebt die groene energie opwekken en je dus grotendeels zelfvoorzienend bent.

Huis doorverkopen met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een echte investering voor de toekomst. Je huis krijgt dan ook een beter energielabel, waardoor de waarde van je huis hoger wordt ingeschat en dat is natuurlijk wel zo gunstig als je het huis besluit te verkopen. Voor de verkoopprijs van het huis maakt het trouwens niet uit of je een plat dak of schuin dak hebt.

Wel moet je zorgen dat ze goed geïnstalleerd zijn. Schakel eventueel een professioneel montagebedrijf in dat gespecialiseerd is in zonnepanelen. Zo weet je namelijk zeker dat de kwaliteit van de installatie gewaarborgd blijft. 

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.