Duurzaam wonen

Welke soorten elektrische verwarming zijn er?

elektrische verwarming

Op zoek naar elektrische verwarming? Er zijn op de markt verschillende soorten elektrische verwarming beschikbaar. Voor het opwarmen van water en voor verder gebruik binnen de woning. Elk van deze soorten heeft zijn eigen rendement en kenmerkende eigenschappen.

Deze zorgen ervoor dat de consument een duidelijke keuze kan maken die past bij de woning. Door verschillende soorten met elkaar te vergelijken is een keuze maken makkelijker. Er is allereerst een groot verschil tussen de verwarming van water bij verschillende installaties.

Een installatie die bestaat uit een elektrische boiler kent vaak een lager rendement als een installatie op gas. Een elektrische boiler is wel makkelijker te plaatsen in zijn geheel. Het nadeel is dat het systeem veel stroom verbruikt.

Door het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan deze elektriciteit (deels) zelf worden opgewekt. In het informatiecentrum van Zonnepanelenrevolutie.nl lees je alles over het aanschaffen, de voordelen en het rendement van zonnepanelen.

Voordeel elektrische verwarming

Het principe dat hier gehanteerd wordt is dat men het water zal opwarmen en op temperatuur houdt.Het vat is thermisch geïsoleerd. Hierdoor zal het water zijn temperatuur en warmte zo lang mogelijk zal kunnen behouden. Het voordeel hieraan is dat men nooit zonder water zal zitten. Wel is het mogelijk dat de boiler de gevraagde hoeveelheid warm water niet tegemoet kan komen. Hierdoor kan het zijn dat er tijdelijk geen warm water is.

Verder zijn er installaties die het water bij doorstroming gaan opwarmen. Met name de warmtewisselaars zijn hier een voorbeeld van. Deze kunnen ook werken op elektriciteit. Dergelijke apparaten zijn vaak goedkoper als een boiler installatie, maar zijn ook minder renderend. Zo is er ook het warmtelint dat rond de leidingen wordt gewikkeld.

Zo komt er een artificiële, isolerende warmte. Deze zal voorzien worden aan de watermassa die door de leidingen stroomt. Deze zijn echter enorm duur en kennen een niet al te hoog rendement.

Wat is een elektrische boiler?

De elektrische boiler biedt een alternatief op de soms gevaarlijke gasboiler. Deze wordt door velen al een tijdje met argusogen wordt bekeken. Het principe van de elektrische boiler is dan ook niet erg verschillend van zijn tegenhanger.

Het is namelijk zo dat deze werkt door middel van een thermostaat en een verwarmingselement. Deze voorziet de verhitting van het water.  Het is ook een voordeel omdat het risico op gasvergiftiging er niet is. Want de boiler werkt geheel op elektriciteit. Velen hebben dan ook de neiging om over te schakelen op een elektrische boiler door deze redenen.

Het is echter wel zo dat men voor een elektrische boiler vaak een groter bedrag moet neertellen. Met name dan voor de energiekosten. Elektrische energie is uiteraard zeer duur, waardoor het niet altijd waard lijkt.

Gelukkig zijn er modellen op de markt die ‘s nachts als het ware opladen voor het gebruik overdag. Dit doen ze omdat het tarief voor de elektriciteit ‘s nachts veel goedkoper ligt als overdag. Het is door dergelijke kleine kenmerken dat een elektrische boiler vaak nog rendabeler en goedkoper uitkomt als een gasboiler.

Wellicht het grootste voordeel van een elektrische boiler is dat men geen aansluiting nodig heeft op de gasleiding. Deze kun je dus werkelijk overal plaatsen. Qua plaatsingskosten komen deze vaak overeen met de plaatsing van andere soorten boilers. Vaak zijn ze zelfs goedkoper omdat er geen ingewikkelde aansluiting op het gasnet nodig is. Raadpleeg uw leverancier voor meer informatie.

Meer over duurzaam wonen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.