Duurzaam wonen

Wat is het FSC keurmerk?

fsc-keurmerk

Het FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk is in het leven geroepen met als doel om wereldwijd de bossen te behouden. Het keurmerk is in het leven geroepen door verschillende bedrijven, maatschappelijke organisaties en inheemse-volkerenorganisaties. Producten die beschikken over dit keurmerk zijn gemaakt van verantwoorde beheerde bossen.

Het keurmerk beoordeelt de herkomst van de grondstof van papier en papierproducten. Dit wordt steeds belangrijker omdat hout een prominente rol in onze samenleving heeft. Zo krijgt houtbouw een steeds belangrijker aandeel in bijvoorbeeld sociale woningbouw.

Waarom is dit keurmerk belangrijk?

Waarom is dit keurmerk dan zo ontzettend belangrijk voor de bossen? Dat is een simpel antwoord, aangezien bossen ontzettend belangrijk zijn voor het leven op aarde. Bossen zorgen niet alleen voor zuurstof, maar er leven ook ontzettend veel verschillende dieren en organismen in deze bossen.

Als deze bossen gekapt worden voor productie van hout en papier wordt de leefomgeving van deze dieren veel minder. Hierdoor kunnen dieren zelfs uitsterven. Het is daarom erg belangrijk om goed om te gaan met deze bossen. 

Is het keurmerk verplicht?

Het keurmerk is momenteel nog niet verplicht voor de producten. Hiermee wordt bedoeld dat je nog steeds hout of papier kunt verkopen die niet beschikken over het FSC keurmerk. Toch zie je dat veel mensen het belangrijk vinden om goed om te gaan met de natuur. Je kunt dus zien dat mensen eerder kijken of een product beschikt over een FSC keurmerk.

Ook is er in Nederland een wet gekomen dat in 2025 er alleen nog maar producten mogen worden verkocht die beschikken over het FSC keurmerk. Op deze manier willen ze streven naar een ontbossingsvrije wereld in 2030. Er kan dan nog alleen maar hout en papier worden gemaakt vanuit duurzame herkomst. 

Hoe zorg je er dan voor dat je beschikt over een FSC keurmerk?

Er zijn bedrijven die controleren of jouw product mag beschikken over een FSC keurmerk. Deze bedrijven controleren dat door middel van een goed onderzoek over de leveranciers. SKH controleert jaarlijks of je nog mag beschikken over het keurmerk. Op deze manier kunnen bedrijven niet vals spelen en blijven ze het goede hout gebruiken.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.