Duurzaam wonen

Tips voor het duurzaam renoveren van je huis

duurzaam renoveren

Wil je jouw huis duurzaam renoveren? Nu we meer thuis zijn, wordt er ook vaker nagedacht over mogelijkheden voor het renoveren van het huis. En dat is ook niet gek, want daar wordt je huis alleen maar beter op! En wat als je je huis ook nog eens een stuk duurzamer kunt maken? Om je op weg te helpen geven we in dit artikel een aantal tips voor het duurzaam renoveren van je huis die misschien wel van pas kunnen komen.

Zijn er mogelijkheden om te isoleren?

Het isoleren van je huis levert natuurlijk veel voordelen op. Het zorgt voor meer comfort qua temperatuur en het scheelt ook nog eens op je energierekening. Daarom is het goed om bij het maken van de renovatieplannen meteen ook te kijken of er mogelijkheden zijn om je huis nog beter te isoleren. En dan hoef je niet meteen te denken aan spouwmuurisolatie of isolerende beglazing. Voordat je huis netjes wordt afgewerkt, zou je het dak of de kruipruimte ook van binnenuit kunnen isoleren.

Wil je duurzaam verwarmen?

Het renoveren en isoleren van je huis kan ook hét moment zijn om na te denken of er mogelijkheden zijn om duurzamer te verwarmen. Je huis staat vanwege een renovatie toch al flink op zijn kop en als je cv-ketel dan ook nog eens (bijna) aan vervanging toe is, dan zijn de omstandigheden ideaal om een duurzamere manier om te verwarmen te overwegen.

Een voorbeeld van zijn duurzame manier is de warmtepomp. Deze haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater / aarde) en zet deze met een hoog rendement om in warmte. Hierdoor heb je altijd een lekkere, comfortabele temperatuur in huis en bespaar je flink op je energiekosten.

Check of er subsidie mogelijk is

Wanneer je je huis gaat renoveren, ga je je uiteraard verdiepen in de kosten. Op die manier kun je de kosten van een warmtepomp, het isoleren en de overige renovaties in kaart brengen en de juiste afweging maken. Daarbij is het goed om te weten dat de overheid wat betreft warmtepompen tot 2021 nog een handje meehelpt door middel van de ISDE-subsidie, die kan oplopen tot een paar duizend euro.

Verder hebben veel gemeenten regelingen als het gaat om een financiering of subsidiëring voor het verduurzamen je huist. Op de website van MilieuCentraal kun je checken of er een regeling geldt voor jouw gemeente.

Met behulp van bovenstaande tips ben je in ieder geval een stap verder als het gaat om het verduurzamen van je woning. Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden!

Meer over duurzaam wonen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.