Iedereen weet tegenwoordig dat het recyclen van afval goed is voor het milieu. Toch is nog lang niet iedereen hier mee bezig. Wist je dat er jaarlijks per persoon meer dan 500 kg afval wordt geproduceerd? Gelukkig kun je hier zo’n 70% van scheiden. Door afval te scheiden sparen we het milieu, maar dragen we ook ons steentje bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot en het waterverbruik. Hieronder vind je drie tips en tricks voor het recyclen van afval. Want het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!
1. Koop een goede afvalbak
Gooi jij al je afval nog in één afvalbak? We snappen heel goed dat je geen ruimte hebt voor meerdere afvalemmers in huis. Maar dit hoeft ook helemaal niet. Om het scheiden van afval makkelijk te maken, koop je een duo afvalbak. Deze emmer bestaat uit meerdere gescheiden delen waar je verschillende soorten afval in kunt gooien. Zo gooi je bijvoorbeeld papier in de ene helft en restafval in de andere helft. Makkelijk, toch?
2. Minder plastic gebruiken
Oké, dit weet je vast wel, maar afval recyclen wordt een stuk makkelijker als je minder afval produceert. Het lijkt misschien lastig, maar er zijn een aantal kleine veranderingen die je kunt doorvoeren om minder afval te maken.
- Gebruik een herbruikbare drinkfles in plaats van plastic flesjes.
- Kies voor een lunchbox of een herbruikbare zak in plaats van boterhamzakjes.
- Ga je naar de supermarkt? Neem dan een tas van huis mee in plaats van het kopen van een plastic tasje.
3. Blik op de juiste manier scheiden
Heb je blikjes thuis liggen, maar weet je niet hoe je deze moet scheiden? Blik en ander metaalafval kun je heel makkelijk recyclen, maar toch weet niet iedereen dit. In de meeste gevallen gooi je blik weg bij het plasticafval. Sommige gemeenten hebben echter een speciale zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken. Check dit altijd van tevoren op de website van je gemeente.
Heb je ander metaalafval thuis? Zoals een oude fiets? Deze lever je als grofvuil in bij de gemeente. Je kunt ook oud ijzer inleveren bij een oud-ijzerhandel of metaalrecycling bedrijf.