Duurzaam wonen

Vergelijken van leveranciers in sedumdaken

Groendak met Sedum

Sedumdaken zien we steeds meer. Maar wat is dat nu eigenlijk en waarom zijn ze zo populair? Dit type dakbedekking is in feite een gewoon dak waar sedum op groeit. Sedums zijn vetplanten die in vele soorten verkrijgbaar zijn. Er bestaan wel 250 verschillende sedumplanten.

Deze plantjes nemen in hun bladeren vocht op. Ze zijn erg sterk en kunnen ook heel goed tegen droogte en warmte. Maar ze kunnen ook veel hemelwater hebben, iets wat in ons Hollandse klimaat erg prettig is. Wel is het zaak om bij sedumdaken te zorgen voor een goede waterafvoer. Dit om te voorkomen dat de sedums verdrinken en er tussen de plantjes mos gaat groeien.

In principe kan er overal een sedumdak aangelegd worden. Op je woning, de garage, schuur of een gebouw. De vorm van het dak maakt hierbij niet uit. Op SedumdakenLoket kunt u aanbiedingen van leveranciers van sedum op het dak vergelijken!

Waarom sedum?

Behalve dat sedum er mooi groen uitziet hebben ze nog veel meer voordelen. Ten eerste verhoogt het de levensduur van uw dakbedekking. Omdat sedum ervoor zorgt dat regen en zonlicht het dak minder goed kunnen bereiken, zijn er veel minder temperatuurschommelingen. Ze zorgen er niet alleen voor dat de temperatuur van het dak verlaagd wordt, dat geldt ook voor de rest van de woning. Tijdens een warme periode blijft het binnen veel koeler en tijdens koud weer zorgt een sedumdak er juist voor dat het binnenshuis behaaglijk aanvoelt.

Ook hebben groendaken een geluiddempende werking. In huis hebt u daardoor veel minder last van omgevingsgeluiden. Dat is natuurlijk erg prettig wanneer u in een dichtbevolkte omgeving woont waar veel verkeer is. Het is zelfs zo dat er, wanneer er veel woningen met sedumdaken bij elkaar staan, de omgevingsgeluiden ook buitenshuis veel minder zijn omdat het voor een groot deel geabsorbeerd wordt.

Goed voor het milieu

Weinig begroeiing zorgt ervoor dat de aarde snel opwarmt. De plantjes helpen deze opwarming tegen te gaan omdat ze vocht vast houden. Ook haalt sedum fijnstof uit de lucht waardoor de lucht veel schoner is. Dat maakt een sedumdak een duurzame keuze.

Bovendien zijn sedumdaken goed voor de biodiversiteit. Allerlei insecten halen hun voedingsstoffen uit sedum. Ook trekt het stuifmeel uit de bloemetjes, vlinders en bijen aan. Sedumdaken danken dus niet alleen de naam groene daken aan hun kleur: ze zorgen echt voor een groene bijdrage aan ons milieu!

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.