Duurzaam wonenElektra

Groenopladen: laadpaal installeren

laadpaal installeren

Zelf een laadpaal installeren?

Eind 2019 was de Tesla Model 3 al de meest verkochte auto van ons land, maar ook buiten Tesla zien we steeds meer elektrische auto’s op de wegen in Nederland. Niet zo gek ook, want er zijn grote financiële voordelen aan, naast dat het natuurlijk beter is voor het milieu. Voor je met je auto goed onderweg kan, heb je thuis een laadpaal nodig.

Althans, je kunt natuurlijk ook onderweg opladen, maar dat is een heel stuk duurder. Als je een beetje handig bent lijkt het interessant om een laadpaal voor thuis zelf te installeren, maar is dit eigenlijk wel een klusje wat je zelf kunt doen? We leggen het je uit.

Mág je een laadpaal zelf installeren?

Rijd je of ga je een volledig elektrische auto of een plug-in hybride nodig? Dan moet deze opgeladen worden via een laadpaal. Die kun je laten aanleggen of je kunt deze klus zelf op je nemen. Laten we echter bij het begin beginnen, want mag je een laadstations voor je elektrische auto eigenlijk wel zelf installeren? Hier kunnen we heel simpel over zijn. Er is namelijk geen enkele wetgeving die je verbiedt om dit laadstation zelf te installeren bij je thuis. In feite kun je dus simpelweg een laadstation kopen en deze zelf plaatsen. 

Wat komt er kijken bij het plaatsen van een laadpaal?

Dat het mag is één ding, de volgende vraag is echter of het verstandig is om een laadstation zelf te installeren. Die vraag ligt iets gecompliceerder, maar is eigenlijk net zo makkelijk te beantwoorden. Ben je geen elektrotechnisch professional, begin hier dan niet aan.

Voor het installeren van een laadpaal heb je namelijk specialistische kennis nodig over onder andere de werking van een groepenkast. Bovendien komt er bij een 3-fase laadpaal krachtstroom om de hoek kijken. Heb je hier geen kennis of ervaring mee? Begin er dan niet aan. Je elektrische auto moet je veilig op kunnen laden, zowel voor je eigen veiligheid als het voorkomen van kortsluiting of erger: brand.

Ook graafwerk en bestrating wordt onder handen genomen

Naast dat er behoorlijk wat elektrotechnische kennis nodig is, is het belangrijk om te weten dat er voor een laadpaal vaak graafwerk nodig is. Zeker wanneer je het laadstation niet aan de muur hangt, maar op een paal bij de oprit zet. De elektriciteitskabels worden namelijk veilig en netjes onder de grond gelegd, waardoor je ze niet ziet en er ook niets mee kan gebeuren.

Deze elektriciteitskabels moeten volgens de wettelijke norm minimaal 50 centimeter diep in de grond liggen. Vaak moet bovendien de bestrating van de oprit er tijdelijk uitgehaald worden en vervolgens weer worden teruggeplaatst om de kabels netjes er onderdoor te kunnen leggen. Je wilt natuurlijk wel dat dat op een nette manier gebeurt en je niet binnen enkele maanden verzakkingen krijgt. 

Zoek een specialist

Kortom, heb je een laadpaal nodig, neem dan een specialist in de hand. Niet alleen neemt een specialist de volledige installatie voor je uit handen, maar zij kunnen je ook adviseren over wat nu eigenlijk de ideale laadpaal is voor jouw situatie. Iedere laadpaal is namelijk anders, bovendien wil je wellicht ook nu of in de toekomst andere auto’s op kunnen laden naast de auto waar je nu in rijdt. Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over 1- of 3-fase laden, dynamic load balancing of opladen via zonnestroom?

Zoek jij een goede specialist voor een laadpaal? Dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen bij 50five e-mobility. Dit is een smart home specialist die al duizenden laadpalen heeft geïnstalleerd in Nederland, zowel thuis als bij bedrijfspanden. Het is bovendien aangesloten bij Techniek Nederland en beschikt over de NEN 3140 en NEN 1010 certificeringen, waardoor je gegarandeerd bent van een kwalitatieve partij.  

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.