Duurzaam wonen

Zo stap jij over op gasvrij wonen

Muur met ventilatierooster

Het is de toekomst: gasvrij wonen! Het aardgas dat door de meeste huishoudens nu nog gebruikt wordt is niet alleen veel duurder dan koken op inductie, het is ook nog eens veel belastender voor het milieu. En met fossiele brandstof die langzaam opraakt is er straks geen keuze meer, dan overstappen op gasvrij.

Het is zelfs zo dat het de bedoeling is dat iedereen in Nederland in 2050 een gasvrije woning heeft. Dat is nogal wat, want op dit moment is nog zo’n 90% van de woningen aangesloten op aardgas. Hoe jij je voorbereidt op de toekomst en overstapt op een gasvrije woning? Volg dit stappenplan!

Stap 1: Het isoleren van je woning

De eerste stap naar gasloos wonen is het goed isoleren van je huis. Gasvrij wonen betekent namelijk dat je gebruik gaat maken van bijvoorbeeld een warmtepomp. Dit wordt ook wel een laag temperatuursysteem genoemd. Hiermee heb je niet de ouderwetse losstaande verwarming, maar vloer, wand, of plafondverwarming. Dit systeem gebruikt een lagere watertemperatuur en dus is isolatie key om een ruimte warm te houden.

Stap 2: Ventileren

Een goede ventilatie is in een gasvrije woning net zo belangrijk als het isoleren. Het is belangrijk dat vocht kan ontsnappen. Hiermee voorkom je vochtproblemen in je huis.

Check daarom of jouw huis natuurlijke of mechanische ventilatie heeft en in welke staat deze is. Is er geen of slechte ventilatie aanwezig, dan is het van belang dat je dit eerst aanpakt. En stook je op hout? Laat dan de juiste dakdoorvoer installeren om het efficiënt af te voeren.

Stap 3: Elektrisch koken

Je gasfornuis vervangen voor een inductieplaat kan bij elke keuken. Het is een kwestie van een inductieplaat uitzoeken en een belletje naar de elektricien. Het is niet aan te raden om de manier van koken zelf aan te passen, gezien er bij de aanleg van een inductieplaat vaak ook extra kabels naar de keuken getrokken moeten worden.

Stap 4: Verwarmingssysteem vervangen

Om volledig klaar te zijn voor een gasvrije woning, moet je de oude staande of hangende verwarmingselementen laten vervangen door een vloer, wand of plafondverwarming systeem.

Het meeste wordt gekozen voor een vloerverwarming. Ben je een koukleum, dan is het misschien wat waard om je in te lezen in wandverwarming. Met wandverwarming zorg je ervoor dat de ruimte minder warmteverlies heeft en heb je in de ruimte een hoog comfort van stralingswarmte.

Plafondverwarming kan je kiezen als je de vloer graag wil bedekken met veel kleden. Als je dan een vloerverwarming hebt is het lastig om de ruimte te verwarmen. Plafondverwarming kan hier de ideale oplossing voor zijn.

Stap 5: CV ketel vervangen

Met de eerste vier stappen doorlopen is je woning gereed om van het gas af te gaan. Je CV ketel vervangen is de laatste stap in het gasvrij maken van je huis. Maar door wat vervang je jouw CV ketel? Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden.

Je kunt kiezen voor een warmtepomp. Deze pomp haalt de duurzame energie uit het grondwater, de lucht of de bodem en warmt hiermee jouw woning op.

Een zonneboiler is ook mogelijk. Middels de zonnecollector op het dak zet de zonneboiler zonne-energie om in warm water. Dit warme water kan je vervolgens aansluiten op de vloerverwarming.

Een andere manier om de zon te gebruiken voor het gasvrij maken van je woning is door middel van zonnepanelen. De zonnepanelen zetten zonne-energie om in groene stroom. Deze stroom wordt vervolgens gebruikt om onder andere een ruimte op te warmen of je inductieplaat te voorzien van elektriciteit.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.