Duurzaam wonen

Een energiezuinige woning creëren: hoe pakt u dit aan?

Hoe creëert u een energiezuinige woning met kleine aanpassingen?

Energiezuinig wonen: goed voor het milieu én uw portemonnee. Veel mensen denken bij duurzaam wonen al snel aan ingrijpende en dure verbouwingen. Maar wist u dat u met kleine, eenvoudige aanpassingen in uw huis al flink kunt besparen op energie? In deze blog laten we u zien welke praktische maatregelen u vandaag nog kunt nemen om een energiezuinige woning te creëren, zonder grote investeringen of ingewikkelde veranderingen.

Energiezuinige woning creëren met LED-verlichting

Oude lampen zoals halogeen- en gloeilampen verbruiken behoorlijk wat energie. Vervang deze daarom in de loop der tijd door LED-lampen. Deze verbruiken tot 85% minder energie, zijn veiliger en gaan veel langer mee. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om slimme verlichting te installeren, die automatisch uitgaat als u een kamer verlaat. LED-lampen kunnen feller zijn, dus om een gezellige sfeer te creëren, raden wij aan om voor dimbare lampen te kiezen. Zo bespaart u energie in een gezellige sfeer! Dit is een van de vele manieren om uw energiezuinige woning te creëren.

Sluipverbruik verminderen

Sluipverbruik verwijst naar onbewust energieverbruik door apparaten die in stand-by modus staan of niet volledig zijn uitgeschakeld. Dit komt vaak voor bij apparaten zoals tv’s en computers. Gelukkig zijn er verschillende manieren om sluipverbruik te voorkomen:

  • Schakel apparaten volledig uit: In plaats van apparaten in stand-by modus te laten staan, zet u ze helemaal uit. Veel moderne apparaten hebben een echte “uit”-knop die het apparaat volledig uitschakelt.
  • Gebruik een stekkerdoos met schakelaar: Sluit apparaten zoals uw tv, gameconsole en mediabox aan op een stekkerdoos met een schakelaar, zodat u alle apparaten in één keer kunt uitschakelen.
  • Trek de stekker uit het stopcontact: Voor apparaten die je niet constant gebruikt, zoals koffiezetapparaten, is het raadzaam de stekker uit het stopcontact te halen wanneer ze niet in gebruik zijn.
  • Investeer in slimme stekkers: Slimme stekkers kunnen automatisch apparaten uitschakelen op vooraf ingestelde tijden, zodat u niet meer hoeft te denken aan het handmatig uitschakelen.

Houd na het nemen van deze maatregelen uw energieverbruik goed in de gaten. U zult al snel een merkbaar verschil zien in uw energieverbruik en kosten!

Isolatie verbeteren

Voelt u tochtplekken in huis, voornamelijk rondom de ramen en deuren? Dan is het verstandig om deze beter te isoleren. Dit kunt zo doen:

  • Plaats een voorzetraam (of laat deze plaatsen)
  • Breng isolatiefolie aan op uw ramen 
  • Breng tochtbanden en tochstrips aan uw ramen en deuren

Heeft dit toch niet geholpen? Dan is het raadzaam om u verder te oriënteren op mogelijkheden om de isolatie in uw huis te verbeteren. Een effectieve stap kan zijn om enkel glas te laten vervangen door dubbel glas. Daarnaast kunt u overwegen om andere isolerende maatregelen te nemen, zoals het isoleren van de muren, vloeren en het dak, om zo een nog groter verschil te maken in het comfort en de energie-efficiëntie van uw woning. Lees meer over isolatie om een energiezuinige woning te creëren.

Warmwaterverbruik verlagen

Warm water zorgt voor veel energieverbruik. Veel mensen zoeken daarom naar manieren om minder warm water te gebruiken. Douchen zorgt voor het meeste warmwaterverbruik in een huishouden. Daarom zal hier ook het meeste op te besparen zijn. Wilt u graag besparen op warmwatergebruik? Dan kunt u het beste een waterbesparende douchekop aanschaffen. Een traditionele douchekop verbruikt ongeveer 12-15 liter water per minuut. Een waterbesparende douchekop verbruikt meestal tussen de 6-9 liter per minuut, afhankelijk van het model. Door dit toe te passen, draagt u bij aan een energiezuinige woning creëren.

Optimaliseer het gebruik van uw verwarming

Eén van de grootste energieverbruikers is het verwarmen van uw huis. Door slim om te gaan met uw verwarming, kunt u flink besparen. Dit zijn enkele praktische tips om het gebruik van uw verwarming te optimaliseren:

Radiatoren optimaliseren

  • Plaats radiatorfolie achter uw radiatoren, zodat de warmte niet in de muur trekt maar naar de kamer wordt gereflecteerd.
  • Ontlucht de radiatoren jaarlijks om luchtbellen te verwijderen die de efficiëntie van de verwarming kunnen verminderen.

Verlaag de thermostaat

Door de temperatuur in huis rond de 19 graden te houden, kunt u energie besparen terwijl uw woning comfortabel warm blijft. Verlaag ‘s nachts en wanneer u niet thuis bent de temperatuur naar 15 graden.

Zoneverwarming 

Zet de radiatoren in kamers waar u nauwelijks komt uit en verwarm alleen de kamers die u daadwerkelijk gebruikt. Sluit de deuren om warmteverlies te voorkomen. 

Efficiënte ventilatie voor energiezuinig wonen

Voldoende ventilatie in huis is erg belangrijk, zelfs in de winter. Door regelmatig te ventileren, verwarmt uw huis efficiënter, omdat droge lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht. Bovendien helpt goede ventilatie vochtproblemen en schimmel te voorkomen. Ventileer dagelijks kort maar krachtig door ramen of ventilatieroosters open te zetten. Dit is een eenvoudige manier om een energiezuinige woning te creëren.

Extra Stap naar Energiebesparing: Kies voor Slimme Verwarmingstechnologie

Wilt u toch een extra stap nemen om uw woning energiezuiniger te maken? Dan is het aangeraden om te overwegen om uw oude cv-ketel te laten vervangen of slimme thermostaten te laten installeren. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem vrijblijvend contact met ons op via: 085 580 4000 of vraag een offerte aan via ons offerteformulier

Energiezuinig wassen en drogen

De wasmachine en droger zijn onmisbare huishoudelijke apparaten maar ze verbruiken ook veel energie. Met een paar simpele aanpassingen kunt u de impact hiervan flink verminderen: 

Was op lagere temperaturen

Het wassen op 60 graden of hoger verbruikt veel energie. Was daarom zo veel mogelijk op 30 of 40 graden. Voor kleding is deze temperatuur voldoende om het schoon te krijgen. Voor zeer vuile was is een hogere temperatuur wel nodig. 

Eco-programma 

Veel moderne wasmachines hebben een eco-programma. Dit programma duurt vaak langer, maar verbruikt een stuk minder water en energie. Dit is een zeer goede keuze voor het dagelijks wassen van licht bevuilde kleding. 

Kleding drogen

Probeer uw droger zo min mogelijk te gebruiken door uw was te drogen op een wasrek of aan de waslijn buiten als het mooi weer is. Dit is niet alleen beter voor uw energieverbruik, maar ook voor uw kleding omdat dit minder slijtage veroorzaakt.

Kies voor een energiezuinige wasmachine of droger 

Is uw wasmachine of droger toe aan vervanging? Kies dan voor modellen met energielabel A++ of hoger. Moderne machines gebruiken een stuk minder energie dan oudere modellen. Kijk bijvoorbeeld ook naar een warmtepompdroger, deze zijn veel efficiënter dan traditionele drogers. 

De voordelen van een energiezuinige woning

Het creëren van een energiezuinige woning heeft dus veel voordelen. Met eenvoudige aanpassingen, zoals het verbeteren van de isolatie, het installeren van LED-verlichting en het verminderen van sluipverbruik, bespaart u niet alleen aanzienlijk op uw energierekening, maar draagt u ook actief bij aan een duurzamer milieu. 

Hoe een vakspecialist kan helpen bij het energiezuiniger maken van uw woning

Wilt u uw woning energiezuiniger maken, maar weet u niet waar u moet beginnen? Schakel een vakspecialist in voor professioneel advies. Of het nu gaat om isolatie of verwarmingssystemen, een expert helpt u bij het maken van de juiste keuzes. Neem vrijblijvend contact met ons op via: 085 580 4000 of vraag een offerte aan via ons offerteformulier

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.