Duurzaam wonen

De voordelen van zonnepanelen

zonnepanelen

Misschien heb je er wel eens over nagedacht om zonnepanelen aan te schaffen. Dat is geen gek idee, want gebruik maken van zonnepanelen brengt meerdere voordelen met zich mee. In dit artikel zullen wij jou meer uitleg geven over hoe zonnepanelen werken, wat de voordelen van zonnepanelen zijn en welke verschillende soorten er in de markt zijn.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal zonnecellen, die zonlicht opvangen en deze vervolgens omzetten in energie. Om gebruik te kunnen maken van de zelf opgewekte zonne-energie, heb je een omvormer nodig. Deze omvormer werkt als een soort transformator en zet gelijkstroom om in wisselstroom. Zonnepanelen maken namelijk standaard gelijkstroom aan, dat nog niet bruikbaar is op ons elektriciteitsnetwerk. Alleen wisselstroom werkt op ons elektriciteitsnetwerk. Met behulp van een omvormer, wordt dit omgezet en is de stroom hiermee bruikbaar.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen, profiteer jij van een aantal voordelen. Allereerst, lever je een bijdrage aan het milieu. Wanneer jij zelf zonne-energie opwekt, wordt dat beschouwd als een duurzame manier van energie opwekken. Je maakt dus je eigen groene stroom.

 Een ander voordeel, is dat het een boel bespaart op de maandelijkse lasten. Wanneer jij jouw eigen energie opwekt, hoef je niet of nauwelijks nog gebruik te maken van fossiele brandstoffen. De energierekening zal daardoor dus extreem verlagen of zelfs uitblijven.

Tot slot, is het aanschaffen van zonnepanelen een interessante manier om te gaan beleggen. Het rendement op zonnepanelen is zeer hoog en valt op ongeveer 14%. Vergeleken met de 0,02% dat je van de bank op je spaargeld krijgt, is de keuze hier snel gemaakt.

Welke verschillende soorten zonnepanelen zijn er?

Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt er in eerste instantie gekeken naar het soort dak dat je hebt. Heeft jouw woning een schuin dak of een plat dak? Platte daken zijn over het algemeen makkelijker dan schuine daken, omdat je geen extra berekening hoeft te maken over de hellingshoek. Het is overigens niet verplicht om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Wanneer je een leeg stuk grond hebt, kunnen ze daar ook goed op staan.

De volgende stap is het bepalen van het type zonnepaneel. Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen op de markt: polykristallijne panelen, glas-glas panelen, monokristallijne panelen en dunne film zonnepanelen.

Polykristallijne panelen

Polykristallijne panelen zijn de standaard zonnepanelen die gekozen kunnen worden. Deze zonnepanelen zijn lager in prijs dan de andere types, omdat het productieproces eenvoudiger en goedkoper is.

Glas-glas panelen

Glas-glas panelen zijn een variant van de polykristallijne zonnepanelen. Deze panelen zijn beter beschermd tegen het weer, hebben een grotere belastbaarheid en zijn beter beschermd tegen vermindering van de prestaties.

Monokristallijne panelen

Monokristallijne panelen zijn duurder dan polykristallijne panelen, omdat de prestaties van de panelen beter zijn. De investering is hierdoor wel wat hoger, maar een ander voordeel dat erbij komt kijken, is dat het rendement ook hoger zal zijn.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film panelen zijn dunner dan polykristallijne- en monokristallijne panelen. Deze panelen zijn lichtgevoelig en presteren ook goed in weersveranderingen. Het is nog een vrij nieuwe uitvoering en is vooral interessant voor zonnepanelen in lastige omgevingen.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.