Duurzaam wonen

Check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

dak geschikt voor zonnepanelen

Zonnepanelen worden met de dag mee populairder vanwege de mogelijkheid om je eigen groene stroom op duurzame wijze op te wekken, maar ook de milieuvriendelijkheid, de hoge besparingen en de verhoging in de waarde van je huis. Het is dan wel essentieel dat je dak geschikt is voor een set zonnepanelen.

Maar wat zijn de manieren om na te gaan in hoeverre je dak geschikt is voor zonnepanelen? Ga door met lezen hieronder en je komt het allemaal te weten.

Je dient de eigenaar te zijn van het dak

In hoeverre je dak geschikt voor zonnepanelen is, hangt af of je zelf de eigenaar bent van het dak. Woon je in een huurhuis, dan heb je eerst toestemming nodig van de eigenaar. 

Er is geen of weinig sprake van schaduw

Een dak waarbij sprake is van schaduwvorming veroorzaakt een verlaagd rendement. Hierdoor zal het dak minder geschikt zijn aangezien de panelen minder opleveren. Hierbij is het belangrijk om na te gaan hoe de panelen worden geplaatst, bijvoorbeeld in een serie schakeling of als er gebruik wordt gemaakt van een optimizer en bypass diodes om schaduwvorming tegen te gaan.

De staat van het dak

Om zonnepanelen te plaatsen op een dak, is het cruciaal dat het dak in goede staat verkeert. Als je dak toe is aan een onderhoudsbeurt zoals het aanbrengen van isolatie of het vervangen van de dakpannen, dan is dit het juiste moment om zonnepanelen te plaatsen. Op deze manier bespaar je niet alleen geld maar ook tijd en energie.

Soort dak

In hoeverre je dak geschikt voor zonnepanelen is, hangt af of je een plat of een schuin dak hebt en wat voor soort dakbedekking er op het dak ligt. Zo kunnen zonnepanelen wel op dakpannen worden geplaatst, maar is het niet slim om zonnepanelen te plaatsen op een rieten dak. Ook voor gebogen daken is het verstandig om naar alternatieven te zoeken.

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Als je wilt nagaan of je dak geschikt voor zonnepanelen is kan je ook advies inwinnen bij een erkende specialist, zoals Zonduurzaam.

Meer over duurzaam wonen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.