Aanbouw-en-OpbouwDuurzaam wonen

5 concrete tips met betrekking tot circulaire bouw

circulaire bouw

Om de bouwsector milieuvriendelijker te maken wordt er steeds vaker gekeken in de richting van een circulaire bouw.

Het is helaas nog steeds zo dat de economie waarin we leven een absolute wegwerpeconomie is. Dit geldt ook voor de bouwsector. Dat er sprake is van een wegwerpeconomie is niet alleen vreemd, maar ook een pijnlijke vaststelling voor de jongere generaties. Het is namelijk zo dat de grondstoffen die op onze planeet ooit eens opraken.

Tegenwoordig zie je nog te vaak dat er massaal grondstoffen worden gedumpt als afval. Het ontginnen en het verwerken van grondstoffen gaat bovendien in de praktijk niet zelden gepaard met lucht-, water- en bodemvervuiling.

Heb je een circulair bouwplan op de planning staan? In deze blog vind je 5 concrete tips waar je rekening mee kunt houden. 

1.) Gebruik weinig primaire grondstoffen

Om een gebouw te kunnen realiseren spreekt het voor zich dat je bouwmaterialen nodig hebt. In de praktijk zie je dat ze bij de productie van gebouwen vaak gebruik maken van primaire grondstoffen.

Wil je een circulaire bouw realiseren? Dan is het belangrijk om het gebruik van deze primaire grondstoffen zoveel mogelijk te beperken.

2.) Gebruik het juiste materiaal 

Er kan geen sprake zijn van een circulaire bouw wanneer de verschillende materialen niet op de meest efficiënte wijze worden ingezet. Omwille van deze reden is het belangrijk om op voorhand te bepalen welke materialen het best op welke plaats kunnen worden ingezet. 

Daarnaast kun je vaststellen dat het belangrijk is om ook de verschillende bouwtechnieken op de meest efficiënte wijze toe te passen. Alleen op deze manier is het in de praktijk mogelijk om zogenaamde materiaalkringlopen op de meest optimale wijze gesloten te kunnen houden.

3.) Beperk het gebruik van gevaarlijke stoffen

Voor de realisatie van een circulaire bouw is het belangrijk om zoveel mogelijk het gebruik van gevaarlijke stoffen te voorkomen. In het bijzonder bij de vervaardiging van nieuwe bouwproducten is het mogelijk om het gebruik van deze stoffen binnen de perken te houden.

Vindt er een sloop of ontmanteling plaats van een bepaald gebouw of een bepaalde infrastructuur? Dan kan het interessant zijn om de schadelijke stoffen die daarbij vrijkomen uit de materiaalkringloop te verwijderen.

4.) Zorg voor een vlotte herwinning van gebruikte materialen

Het is sterk aan te raden om gebouwen en/of constructies zo te ontwerpen en te bouwen dat de materialen en de bouwcomponenten vlot worden teruggewonnen. Ook dit is een belangrijke vereiste om te kunnen spreken over een echte, circulaire bouw.

5.) Realiseer maximaal aanpasbare gebouwen

Tot slot is het van belang voor een circulaire bouw om gebrouwen te realiseren die maximaal aanpasbaar zijn. Alleen op deze manier kunnen we namelijk een maatschappij creëren die voortdurend tegemoet weet te komen aan de evolutie die ze doormaakt.

 Meer informatie en tips vind je hier.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.