Duurzaam wonen

3 tips om je woonkamer duurzamer te maken

duurzame woonkamer

In de media horen we steeds vaker dat we energiezuinig moeten leven, omdat onze levenskwaliteit en de waarde van onze woning toeneemt. De term “verduurzamen” heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. In dit artikel spitsen we ons toe op het verduurzamen van de meest gebruikte ruimte van je huis: een duurzame woonkamer.

Hieronder geven we je enkele handige en praktische tips voor een duurzame woonkamer. Deze tips kun je gemakkelijk toepassen in het alledaags leven.

1) Gebruikte tapijttegels

Het hergebruiken van spullen is wellicht de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Vooral gebruikte tapijttegels zijn een doeltreffende toepassing voor een duurzame woonkamer.

Tapijttegels koop je idealiter bij een tapijttegels outlet en vragen om relatief weinig onderhoud. Daarnaast verbeteren ze de luchtcirculatie van je zitkamer. Ze zijn heel eenvoudig te leggen en ook bij een verhuizing kun je ze gemakkelijk verwijderen en meenemen.

Tapijttegels zijn zowel warmte- als geluidsisolerend en hebben daarom een energiebesparend effect. Hierdoor krijgt je woning ook nog eens een financiële meerwaarde. Uiteraard kun je ook andere spullen, zoals bijvoorbeeld oud meubilair, hergebruiken. Dit kun je doen door je meubels te repareren of ze van een nieuw laagje verf te voorzien.

2) Zuiver de lucht op alle mogelijke manieren

 

Aangezien het salon de plaats is waar we als gezin het meeste tijd doorbrengen, is een gezond leefklimaat met voldoende luchtcirculatie hier van cruciaal belang.

In de zitkamer komen er dagelijks talrijke schadelijke stoffen vrij door het toedoen van elektronische apparaten, door de verf op de meubels en op de muren en door de hoeveelheid stof die hier vrijkomt. Hoofdpijn, misselijkheid en een geïrriteerde keel, zijn slechts enkele van de vele lichamelijke klachten waarmee je te maken kunt krijgen bij een gebrek aan frisse lucht.

Zie er daarom steeds op toe dat je woonkamer voldoende verlucht wordt door ramen en deuren zoveel mogelijk open te zetten, ventilatiegaten open te laten staan en voorzie deze leefruimte eveneens van diverse luchtzuiverende kamerplanten.

3) Ga voor duurzame verlichting

De meesten onder ons, beschikken over een overvloed aan lampen in de woonkamer. Verwijder alle lampen die niet absoluut nodig zijn en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke lichtinval.

Maak er een gewoonte van om je rolluiken of je gordijnen te openen vanaf het moment dat je opstaat en laat deze ook ‘s avonds zo lang mogelijk open. Kies voor LED-lampen voor de absoluut noodzakelijke kunstmatige verlichting.

Deze lampen zijn de meest duurzame lampen verkrijgbaar op de markt. Vergeet niet van alle lichten uit te doen wanneer je de zitkamer verlaat.

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.