Duurzaam wonen

10 tips om jouw energierekening omlaag te brengen!

energie besparen

Het leven is tegenwoordig behoorlijk duur, dus kijken veel mensen naar manieren waarop zij geld kunnen besparen. Een zo’n manier is het verlagen van de energierekening. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je euro’s kunt gaan besparen!

1.Gebruik led-lampen

Hoewel de aanschaf prijs van een led-lamp hoger ligt en deze je af kan schrikken is ledverlichting een slimme keuze. Deze lampen zijn namelijk 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeen lampen. Daarnaast gaan de lampen ook nog een stuk langer mee, waardoor je in totaal veel goedkoper uit bent.

 1. Thermostaat omlaag

Elke graad scheelt op jaarbasis gemiddeld €50,-. Dat is niet mis! Spreek daarom thuis af wie de thermostaat beheert en wanneer hij hoger of lager gaat. Is er niemand thuis of ga je slapen? Zet hem dan lager.

 1. Isolatie

  Aansluitend op de thermostaat is isolatie ook een manier om energie te besparen. Een goed geïsoleerd huis verliest minder warmte en laat minder kou toe. Hierdoor hoef je die thermostaat minder warm te zetten. Daarnaast kun je nu profiteren van subsidies als je een eigen huis gaat isoleren.

 2. Wasgoed

l Kies er voor om alleen een was te draaien als je een volle wasmand hebt in plaats van meerdere kleine wasjes. Maak bij het wassen ook gebruik van de eco-stand. Is de was klaar? Hang hem dan te drogen op het wasrek of buiten aan de waslijn.

 1. Korter douchen

Een bekende tip die veel mensen tóch vergeten is om korter te douchen. Lang douchen na een werkdag is natuurlijk fijn, maar het kost ook een hoop energie. Kort daarom je douchebeurt in en doe het milieu en je portemonnee daarmee een plezier.

 1. Sluipverbruik

Apparaten die uitgezet worden, maar nog wel in het stopcontact zitten gebruiken toch stroom. Denk aan bijvoorbeeld tv lampje wat altijd brand. Ook een oplader die niet gebruikt wordt maar in het stopcontact zit verbruikt stroom. Haal deze stekkers, wanneer je het apparaat niet gebruikt, uit het stopcontact.

 1. De vriezer

Als er een ijslaag ontstaat in de vriezer loopt het energieverbruik flink op. Haal deze laag dus altijd weg, ook al is het pas een kleine laag. Daarnaast is het slim om de vriezer (en koelkast) maar kort open te houden. Als deze langer open staat verliest hij veel kou, waardoor hij weer harder moet gaan werken. Kies dus van tevoren wat je nodig hebt of doe de deur tussendoor even dicht.

 1. Koken en bakken

Ook als je bezig bent in de keuken kun je de energierekening omlaag brengen. Als je de oven voorverwarmd, doe dit dan maar 10 minuten van tevoren. Ga je water koken? Dan is het effectiever om precies zoveel te koken als je nodig hebt, zodat de waterkoker sneller klaar is. Laat ook de afzuigkap niet de hele tijd aanstaan, maar alleen wanneer nodig.

 1. Energiezuinige apparatuur

Als je apparaten in huis hebt die van voor het jaar 2000 zijn, dan kun je deze het best vervangen. Nieuwere (en specifiek energiezuinige) apparatuur is namelijk een stuk zuiniger!

 1. Vergelijk en kies bewust

  Het is goed om te letten op de tarieven van jouw energie leverancier. Dit beïnvloedt niet het gebruik, maar wel hoe hoog jouw energierekening is! Niet elke leverancier hanteert dezelfde tarieven waardoor je bij een andere leverancier goedkoper uit kunt zijn. Daarnaast heeft iedere energieleverancier tegenwoordig wel een interessante energie aanbieding. Je kunt veel geld besparen door goed te vergelijken. Dit kun je doen via bijvoorbeeld: https://www.totaalbesparen.com/energie/energie-vergelijken

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.