DakkapellenDakkapellen-en-dakramen

Dakkapel isolatie

Een schuin dak is vaak voorzien van een dakkapel. Wanneer je dus kiest voor dakisolatie, dan is het aan te raden ook de dakkapel mee te nemen. Dit onderdeel van dak wordt vaak vergeten, maar  ook via dit onderdeel van dak kan koude lucht de woning binnenkomen, terwijl de warmte van binnen de woning verlaat. Waarom is dakkapel isolatie zo interessant?

Dakkapel isolatie rendement

De dakkapel is een onderdeel van het dak dat vaak wordt vergeten. Onterecht, want als het op isolatie aankomt is algehele dakisolatie dé vorm met het hoogste rendement voor de woning. Ook de dakkapel speelt daarin een essentiële rol. Bekend gegeven is dat warmte in de woning opstijgt en de woning via het dak verlaat. Van de andere kant kan koude, dan wel warme lucht van buiten de woning via het dak binnendringen. Door te zorgen voor goede isolatie kun je dus een impuls geven aan je eigen wooncomfort.

Het rendement van dakisolatie, waaronder dakkapel isolatie, is evident. De terugverdientijd van de investering in dakisolatie ligt gemiddeld tussen de 5 en 12 jaar. Eén en ander is afhankelijk van het type woning, de keuze voor isolatie en de besparing in gas (m3). Ga je daarnaast een oude dakkapel isoleren of kies je voor het plaatsen van een geheel nieuwe dakkapel?

Dakkapel isolatie mogelijkheden

Een dakkapel bestaat in de regel uit twee onderdelen: de wanden en het dak. Bij een dakkapel isoleer je dus niet alleen het dak, maar ook de linker- en rechterzijkant van de kapel. Daarnaast kan de dakkapel zowel aan de binnen- als buitenzijde worden geïsoleerd. Keuzes voor dakkapel isolatie die je kunt maken zijn:

  • Warm dak versus koud dak
  • Nieuwe dakkapel versus oude dakkapel isoleren
  • Keuze dakbedekking van dakkapel

Sta je aan de vooravond van een renovatie van het dak of wil je serieus investeren in de isolatie van de woning? Dan is isolatie van het dak én de dakkapel zeer interessant.

Dakkapel isolatie: warm dak versus koud dak

Net als bij het reguliere dak kies je bij de dakkapel ook uit een warm dak- of koud dak constructie. Een warm dak constructie voor dakkapel isolatie is aan te raden; hierbij wordt het isolatiemateriaal op het dakbeschot geplaatst langs de buitenzijde van de dakkapel. Hierdoor neemt het dakbeschot de temperatuur binnenshuis aan. Aanvullend zorgt dampdoorlatende folie ervoor dat condens uit de warmte van binnen door de dakkapel trekt; vochtwerende folie zorgt ervoor dat vocht van buiten niet in het dakbeschot kan trekken.

Bij de koud dakconstructie wordt isolerend materiaal aan de binnenzijde van de dakkapel geplaatst. Het gaat hierbij vaak om glas- of steenwol. Deze vorm van isolatie is technisch gezien iets lastiger. Tevens neemt het dakbeschot de temperatuur van buiten aan en deze is onderhevig aan flinke schommelingen. De extra ruimte aan de binnenzijde die nodig is voor de ventilatie, zorgt ervoor dat condens vanuit warme lucht van buiten niet naar binnen kan trekken.

Dakkapel isolatie: nieuwe dakkapel versus oude dakkapel

De oudere dakkapellen werden vaak van hout gemaakt en de isolerende waarde was derhalve nog zeer gering. Wil je wel de huidige dakkapel behouden, maar toch overstappen op isolatie? Dan kun je kiezen uit de bovenstaande warm- of koud dak constructie. Bij nieuwe dakkapellen is dat al heel anders. Deze zijn vaak van kunststof materiaal en al standaard voorzien van isolatiemateriaal. Het gaat daarbij uitsluitend om warm dak isolatie, want dit zorgt voor de hoogste isolatiewaarde. Ook het risico op vochtproblemen wordt hierdoor zo klein mogelijk gehouden, aangezien het folie dampdoorlatend van binnen en vochtwerend van buiten is.

Dakkapel isolatie met dakbedekking

Tot slot bepaal je zelf de bedekking van de dakkapel. Het standaard frame van de dakkapel is vaak van hout of kunststof, maar een aparte dakbedekking geeft unieke mogelijkheden. Zo zijn bitumen, PVC of een groen dak interessant. Bitumen heeft een isolerende functie én is vrij voordelig in aanschaf. Tot voorkort had bitumen verminderd UV-bestendig, maar die mogelijkheden worden steeds beter. PVC is een kunststof materiaal dat een iets strakkere uitstraling geeft. De levensduur van PVC is iets langer en het is verhoogd waterdicht. Een groen dak, oftewel een dak met begroeiing, is ook steeds interessanter. De groene beplanting heeft van zichzelf overigens ook een isolerende waarde, maar het is ook in combinatie met authentiek isolatiemateriaal te plaatsen.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.