Daken-en-dakgoten

Sedumdak aanleggen: waarop letten?

groot groendak in stad

Wil je een steentje bijdragen aan het milieu? Dan is een sedumdak aanleggen een fantastisch idee. Het is goed voor de biodiversiteit, de leefomgeving en vermindert wateroverlast.

Daarnaast heeft het een isolerende werking waardoor je veel minder kwijt bent aan energiekosten voor je woning. In de zomer verkoelt een sedumdak namelijk en in de winter houdt het juist warmte vast.

Ook heeft het dak een veel langere levensduur wanneer je er sedum op aanbrengt. Kortom, zo’n groen dak aanleggen kent alleen maar voordelen. En het staat nog mooi ook. Er bestaan namelijk ontzettend veel soorten sedumplantjes waardoor er een mooie, bonte verzameling op het dak ligt. Maar voordat je start met een sedumdak aanleggen, is het wel raadzaam om te kijken of het dak geschikt is. Een vakman kan je hierin adviseren.

Een buffer op het dak

Hemelwater kan steeds minder goed weg, vooral in gebieden waar een dichte bebouwing is zoals in een stad. Riolen raken overbelast wanneer er veel en langdurige neerslag valt. Een sedumdak vormt een soort buffer voor deze neerslag. Het houdt water goed vast en geeft het als verdamping weer terug aan de omgeving.

Loopt het uiteindelijk dan toch in het riool, dan moet het hemelwater eerst door verschillende lagen heen. Check trouwens wel regelmatig of de afvoer een vrije doorgang heeft.

Ook voor verschillende insecten en vogels is een sedumdak een soort van buffer. Sedum voorziet hen van diverse voedingsstoffen waardoor ze makkelijker kunnen overleven en zich weer voort kunnen planten.

Tot slot vormt sedum een buffer dat geluid tegen gaat. Het dempt omgevingsluiden waardoor het binnen, maar ook buiten, veel stiller is.

Sedumdak aanleggen: laten doen of zelf doen?

Een sedumdak kun je zelf aanleggen. Vooral het cassettesysteem is makkelijk zelf te realiseren. Wil je het toch liever uitbesteden aan een ervaren leverancier? Via Sedumdakenloket vraag je eenvoudig vrijblijvende offertes op van leveranciers bij jou in de buurt.

Je kunt daarmee een onderling vergelijk maken en voor diegene kiezen die het beste bij je past. Ook kun je meer informatie verkrijgen over eventuele subsidie die de gemeente verstrekt bij het aanleggen van een groen dak. Dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.