Daken-en-dakgoten

De gevolgen van een daklekkage op de gezondheid

daklekkage

De gevolgen van een daklekkage op de gezondheid

De gevolgen van waterschade voor de verkoopwaarde en het uiterlijk van een huis zijn goed vanzelfsprekend. We weten allemaal dat ernstige overstromingen ook catastrofaal kunnen zijn voor uw huis en kunnen leiden tot tienduizenden euros aan reparatiekosten. Maar wat als het probleem een eenvoudige lekkage is? Is een lekkage van het dak net zo verwoestend? Een waterlek is niet zo alleen schadelijk voor je huis, maar ook voor voor je gezondheid. 

Schimmel en schimmelgroei

Een van de grootste gevolgen van waterschade voor je gezondheid is de groei van schimmels en zwammen in huis. Deze organismen produceren sporen die de lucht vervuilen. Ze zijn slecht voor je gezondheid op lange termijn. De meeste huizen hebben schimmelsporen in de hoeken en gaten van hun huis. Dat is bijna onvermijdelijk, zelfs bij nieuwbouw. Wanneer de sporen echter in droge ruimten voorkomen, kunnen ze tientallen jaren sluimeren en nooit een probleem veroorzaken of iemand schaden.

Wanneer sporen in contact komen met water, is dat het moment waarop hun groei in gang wordt gezet. In aanwezigheid van water kunnen schimmelsporen zich vermenigvuldigen, waardoor de getroffen ruimte gevuld wordt met lelijke en ongezonde schimmelgroei. Sommige sporen vervuilen dan de lucht.

Voor de gemiddelde persoon variëren schimmelsporen in de lucht van irritant tot catastrofaal. De meest voorkomende symptomen van blootstelling van schimmel zijn: verstopte neus, ademhalingsmoeilijkheden, hoesten en niesbuien. Deze effecten zijn al erg genoeg, maar als je een reeds bestaande aandoening hebt of een verzwakt immuunsysteem, is de impact nog ernstiger. Als dat schimmel in hun groeit kunnen nog grotere gezondheidscomplicaties ontstaan. Voor baby’s verhoogt het opgroeien in een huis waar schimmel aanwezig is de kans op het ontwikkelen van astma.

Dakinspectie

Om grote schade te voorkomen, is het verstandig periodiek een dakinspectie in te plannen voor dakadvies. Eigenlijk is de dakinspectie het eerste onderdeel van het dak onderhoud zelf. Uit deze inspectie wordt bepaald of er kleinschalig onderhoud en/of reparaties ndoig is. Dit kleinschalige onderhoud kan er voor zorgen dat er groter onderhoud, bijvoorbeeld een daklekkage voorkomen kan worden. Stel de reparatie vooral niet uit en neem direct contact op met een dakbeheer bedrijf. 

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.