Centrale-verwarmingCV-Water-en-Gas

Welke radiator heb ik nodig?

radiator

Op zoek naar een radiator? Misschien ben je recentelijk verhuisd of heb je onlangs een nieuwe keuken laten plaatsen, de badkamer gerenoveerd, de kinderkamer omgetoverd tot kantoor of de garage een andere bestemming gegeven.

Zomaar een selectie van de vele opties waarbij het kan voorkomen dat er een nieuwe radiator nodig is. Je hebt tenslotte zojuist een mooie nieuwe ruimte gecreëerd, wilt deze verwarmen en wilt een radiator die past bij de ruimte. Je besluit een nieuwe radiator te kopen.

 “Maar welke radiator is eigenlijk geschikt?”

Hoe bepalen?

Het bepalen van de juiste radiator is geen dagelijkse taak, dus wij nemen je graag mee in het proces en vertellen je waar je op moet letten bij het bestellen van een nieuwe radiator. Het is belangrijk op de volgende punten te letten:

  • Benodigd radiatorvermogen
  • Welke maat en stijl past in mijn ruimte
  • Evenredige verdeling van de warmte.

Benodigd radiatorvermogen

Het kiezen van een geschikte radiator begint met het berekenen van het benodigde vermogen. Het berekenen gebeurt op basis van de afmetingen van uw ruimte en de mate waarin de ruimte geïsoleerd is.

1.     Afmetingen van de ruimte

Het berekenen van het benodigde vermogen begint bij het berekenen van de inhoud van de te verwarmen ruimte. De inhoud (ook wel het volume genoemd) wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3) en wordt als volgt berekend:

Lengte x Breedte x Hoogte van uw ruimte = Inhoud (in m3)

2.     Temperatuur in de ruimte

Eigenlijk heel logisch, maar de temperatuur is niet in iedere ruimte van het huis hetzelfde. Onderstaande tabel geeft per ruimte aan welke standaard temperatuur van toepassing is. Op basis van deze temperatuur weten we ook wat het benodigde wattage is per m3. De standaard temperaturen zijn slechts een indicatie. Het kan natuurlijk zijn dat je er zelf anders over denkt.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd aantal watt per m3
Slaapkamer 18 °C 60 W
Toilet 18 °C 60 W
Gang 18 °C 60 W
Keuken 20 °C 65 W
Studeerkamer 21/22 °C 77 W
Woonkamer 21/22 °C 77 W
Badkamer 24 °C 85 W

3.     Isolatiewaarde

Niet elk huis is gelijk en even goed geïsoleerd. Dit heeft effect op hoeveel vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen. De mate van isolatie kan namelijk een positief of negatief effect hebben op het benodigde vermogen.

Een voorbeeld: ‘Slechte isolatie en hoek- en vrijstaande woningen vragen om meer vermogen.’ Dit  geldt natuurlijk ook voor het hanteren van een hogere temperatuur dan de standaard door ons opgegeven temperatuur, voor een bepaalde ruimte.

Correctiefactor Percentage correctie
2 °C hogere temperatuur + 10 %
Goed geïsoleerde muren (nieuwbouw, HR++ glas) – 10 %
(Slechte muurisolatie (enkel glas) + 20 %
Hoek- en vrijstaande woning + 10 %

4.     Berekening

Tijd om het benodigde vermogen te berekenen. Dit doe je aan de hand van de volgende formule:

Benodigd aantal watt per m3 x Inhoud van de ruimte (in m3) = Benodigd vermogen

Maatvoering en stijl

Nu je het benodigde vermogen hebt, is het tijd om te kijken naar de maatvoering. Inspecteer de ruimte en kijk waar plaats is voor één of meerdere radiatoren. Radiatoren zijn er in allerlei vormen en maten. Zo bestaan er verticale versies en horizontale versies en is de ene radiator dunner dan de ander. Genoeg keuze dus. Ook voor plekken waar je in eerste instantie geen mogelijkheden ziet kun je vast een geschikte radiator vinden.

Vergeet daarnaast ook niet naar de stijl te kijken. Maar dat hoeven we eigenlijk niemand te vertellen natuurlijk!

Warmte gelijkmatig verdelen.

Iets belangrijks dat vaak vergeten wordt:  het gelijkmatig verdelen van de warmtevoorziening. Naast dat het visuele aspect belangrijk is, is het ook belangrijk om de warmte gelijkmatig te verdelen. Je wilt voorkomen dat het aan de ene kant van de ruimte (veel) kouder is dan aan de andere kant. Zorg dus voor een goede verdeling. Mooi meegenomen: De energierekening zal ook een stuk schappelijker zijn bij een goede warmteverdeling!

Extra tip: Zorg dat de kamerthermostaat centraal gepositioneerd is in de ruimte. Dan zal de warmte evenredig naar de thermostaat komen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de thermostaat ervoor zorgt dat de cv installatie onnodig aan slaat of uitgeschakeld wordt wanneer het nog niet overal in de ruimte even aangenaam is.

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.