CV-Water-en-GasWater

De voordelen van elektrische kogelkranen

elektrische kogelkraan

Een elektrische kraan is een kogelkraan die je elektrisch kunt bedienen. De werking is hetzelfde als die van een manuele kogelkraan. Deze kogelkranen gebruik je om de stromen van vloeistoffen of gassen elektrisch te regelen met behulp van een elektromotor.

Elektrische kogelkranen zijn erg robuust en energiezuinig, dit komt doordat ze alleen stroom verbruiken tijdens het schakelen. De elektromotor bevindt zich in een behuizing op de afsluiter. Dit heet de actuator en is via een flens verbonden met de kogelkraan. De elektromotor heeft een hoog koppel en roteert de kogel door de vertraagde overbrenging.

Elektrische kogelkraan nodig? Ga naar https://magneetventielshop.nl/kleppen/kogelkraan/elektrisch/.

Verschillende soorten elektrische kogelkranen

Net als bij conventionele kogelkranen bestaan er 2-weg en 3-weg elektrische kogelkranen. De 2-weg kogelkraan opent het ventiel wanneer boring in de bal in lijn staat met de leiding. Wanneer je de boring haaks op de leiding zet, onderbreek je de stroom.

De 3-weg kogelkraan is er in een L-boring en een T-boring en valt daarom op verschillende manieren te schakelen. Deze kogelkranen gebruik je in pompsystemen waarin de volumestroom constant is. Dit gebruik je bijvoorbeeld om vloeistoffen te mixen of om te leiden.

De flens waarmee de actuator is verbonden aan de kogelkraan kan ook gestandaardiseerd zijn volgens ISO 5211. Door de ISO standaard kun je verschillende merken kogelkranen en actuatoren met combineren.

Het voordeel van een elektrische kogelkraan is dat deze zeer robuust en energiezuinig zijn. Dit komt doordat je alleen stroom gebruikt tijdens het schakelen. Elektrische kogelkranen gebruik je meestal in verschillende verwarmingssystemen zoals zoneventiel. 

Aansluiten van een elektrische kogelkraan

Er zijn verschillende schakelschema’s mogelijk om de kogelkraan aan te sturen. Bij een open- en-dicht schakeling kun je een 2-punts sturing gebruiken, en een 3-puntssturing maakt gebruik van 2 stuursignalen, voor open en dicht. Het is afhankelijk waar je de kraan voor gaat gebruiken welke schakeling beter is.

Er zijn ook elektrische kogelkranen in speciale uitvoeringen voor speciale toepassingen. Je hebt bijvoorbeeld modulerende kogelkranen met een input van 4 tot 20 mA of met een 0 tot 10V analoge input. Daarnaast heb je kogelkranen met fail-safe actuatoren. Bij deze kogelkranen gaat wanneer de stroom uitvalt de klep automatisch terug naar de ruststand. Hiervoor is wel een energiebron nodig in de vorm van een batterij, condensator of mechanische veer.

Hulp nodig bij het aansluiten van een elektrische kogelkraan? Maak dan hier een afspraak met een vakman.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.