Riolering

Rioolonderhoud voorkomt verstopping

Verstopping voorkomen door rioolonderhoud

Rioolonderhoud voorkomt verstopping

Hoe goed is de staat van uw riolering? Vaak wordt het rioolonderhoud vergeten als het gaat om woningen of kantoorpanden. Toch is dit wel degelijk van groot belang. Een riolering kan na enkele jaren sneller lekkages of verstoppingen gaan vertonen. Ook kunnen de buizen broos gaan worden waardoor er scheuren in het materiaal ontstaan. Dit alles kan weer zorgen voor lekkage en stankoverlast.

Het grootste gedeelte van het riool in Nederland valt onder gemeentelijk beheer. Zo heeft de gemeente Rotterdam bijvoorbeeld al 2500 kilometer aan rioolbuizen onder hun beheer. Dit kost veel geld om te onderhouden. Gemiddeld gaat een riool ongeveer 60 jaar mee. Daarnaast komt er jaarlijks een flink aantal aan kilometers bij. In 2011 tot 2015 is er zelfs 190 kilometer aan riool vervangen.

Waarom rioolonderhoud belangrijk is

De reden dat onderhoud aan uw riool steeds belangrijker wordt, is voornamelijk dat de druk op het rioolstelsel de komende jaren nog meer toeneemt. Bijvoorbeeld omdat er steeds zwaardere buien komen. De gemeente Rotterdam heeft om diezelfde reden het programma ‘Rainproof’ versneld ingevoerd om het hemelwater goed en snel af te voeren. Maatregelen als de aanleg van groene tuintjes, het opvangen van regenwater met een regenton of het aanleggen van geveltuintjes kunnen bijdragen aan een regenbestendige stad. Ongeveer de helft van het water dat de riolen afvoeren, is namelijk regenwater.

Uw eigen riolering krijgt ook veel te maken met regenwater. Zorg er daarom ten eerste voor dat de bladvangers in uw dakgoten niet verstopt raken. Op die manier raakt uw riolering geheid overbelast. Gebruik verder het riool doorgaans alleen waarvoor het bedoeld is. Dan hebt u er niet veel omkijken naar en blijft de kans op een verstopping zo klein mogelijk.

Nogmaals: voor alles wat na het erfscheidingsputje met de riolering fout gaat, is de huiseigenaar of de bewoner verantwoordelijk, dus zorg ervoor dat uw riolering niet overbelast raakt en regelmatig onderhouden wordt. Op zoek naar een rioleringsbedrijf bij u in de buurt die dit voor u kan waarborgen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.