Beveiliging

Wat is een mangatwacht?

mangatwacht

Er zijn bepaalde situaties waarbij het noodzakelijk is om de diensten van een mangatwacht in te schakelen. Door middel van een mangatwacht ben je verzekerd van een veilige werkplaats, worden ongelukken voorkomen en daarnaast wordt letsel beperkt.

Maar wat is een mangatwacht eigenlijk en wat zijn zijn verschillende werkzaamheden? Je kunt het allemaal hieronder lezen.

Wat is een mangatwacht?

Een mangatwacht kan het best worden omschreven als een persoon die toezicht houdt op alle werknemers in een project waarbij sprake is van verhoogde risico’s tijdens het verrichten van werkzaamheden in een besloten ruimte.

Denk bijvoorbeeld aan het verrichten van werkzaamheden in slecht geventileerde, risicovolle en nauwe ruimtes. Een mangatwacht wordt ook wel een buitenwacht genoemd.

Werkzaamheden

Een mangatwacht heeft verschillende werkzaamheden. Hieronder vind je de meest relevante werkzaamheden. Een mangatwacht:

  • Bewaakt de veiligheid van de medewerkers die werken achter een ‘mangat’. Ook de eigen veiligheid hoort hierbij.
  • Mag de werkplek niet verlaten als er nog werknemers achter het mangat zitten. Ook niet als ze in een afgesloten ruimte aan het werken zijn.
  • Houdt contact met de werknemers die werken in de afgesloten ruimte door het gebruik van de voorgeschreven communicatiemiddelen.
  • Maakt gebruik van de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Draagt zorg voor het zo snel mogelijk in veiligheid stellen van alle werknemers die werkachtig zijn in een afgesloten ruimte tijdens een calamiteit.
  • Neemt tijdens een calamiteit contact op met de veiligheidsfunctionaris of de verantwoordelijke voor het calamiteitenplan en/of ontruimingsplan. Dit geldt ook voor het inschakelen van de ambulance en de brandweer.
  • Is niet toegestaan om de besloten ruimte te betreden, maar dient buiten het mangat met de werknemers en andere samenwerkende partijen te communiceren. Hierbij is het voor de mangatwacht niet toegestaan om het mangat te verlaten.

Overweeg je het inhuren van een buitenwacht? Dan is het verstandig om erop te letten dat deze beschikt over de nodige certificaten. Ook is ervaring ontzettend belangrijk. Het is mogelijk om eerst meerdere offertes aan te vragen zodat je een goede vergelijking kunt.

Ook benieuwd naar de werkzaamheden van een buitenwacht?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Beveiliging