Beveiliging

Veiligheidskast voor gevaarlijke stoffen en chemicaliën

veiligheidskast

Veiligheidskast nodig? Werk je met gevaarlijke stoffen? Dan is het belangrijk om deze altijd te bewaren in een veiligheidskast. Zo voorkom je risico’s op lekken of dampen van gevaarlijke stoffen. Op deze manier maak je de werkomgeving veiliger.

Waarom is het belangrijk om te werken met veiligheidskasten?

Een veiligheidskast is perfect om gevaarlijke stoffen en chemicaliën veilig in op te slaan. De kast vermindert de risico’s van gevaarlijke stoffen en beschermt:

  • Je werknemers bij hun dagelijkse taken. Door dampen of lekken te voorkomen bevorder je de gezondheid op de werkplek.
  • Het milieu: Deze kasten worden voorzien van opvangbakken of lekbakken. Hierdoor worden lekken opgevangen. Dit voorkomt dat de stoffen op de werkvloer terecht te komen of in de bodem te sijpelen.
  • Gebouwen: Licht ontvlambare stoffen moeten altijd brandwerend worden opgeslagen. Op het moment dat het wel in de brand vliegt voorkomt de veiligheidskast dat de brand snel verspreid.

Waar moet je opletten als je een veiligheidskast kiest?

Het is van belang om te denken aan wát voor stoffen je wilt opbergen. Gaat het om brandbare stoffen? Dan zal je een andere soort kast nodig hebben. Er zijn standard veiligheidskasten én brandbare veiligheidskasten. Heb je een grote voorraad aan stoffen of producten? Dan kan het ideaal zijn om te kiezen voor een veiligheidscontainer. Zorg ervoor dat de kast op een veilige locatie staat. Afgeschermd van onbevoegden en met duidelijke waarschuwingsstickers.

Opslag van ontvlambare stoffen

Wil je brandbare stoffen opslaan? Dan moet de veiligheidskast zelfsluitende deuren hebben en voorzien zijn van luchttoevoer- en afvoeropeningen. Deze moeten automatisch sluiten bij een temperatuur van 70 graden. Ook is het van belang dat de lekbakken vloeistofdicht blijven bij hoge temperaturen. In totaal moet het minimaal 25% van de opgeslagen producten kunnen opvangen.

Opslag van zuren

Zuren reageren onderling hevig op elkaar. Daarom moet je deze apart opslaan. Anders ontstaat de kans dat er schadelijke dampen vrijkomen. Zorg voor een ventilatiesysteem en permanente ontluchting op de kast. Daarnaast moet je roestvaste lekbakken gebruiken.

Staat jouw operatie binnen een waterwingebied? Dan moet je extra maatregelen nemen. Zo moet je zorgen voor een grotere opvangbak voor jouw veiligheidskast. De opvangbak moet een opvangcapaciteit van minimaal 110% van alle vloeistoffen in de kast hebben. Zo voorkom je onnodige risico’s. Zit je niet in een waterwingebied? Dan moet je opvangbak in ieder geval 10%+het grootste vat van de opgeslagen hoeveelheid kunnen opvangen.

Ik hoop dat je wat aan deze informatie en zo een veiligere werkplek kunt creëren.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Beveiliging