Er zijn maatregelen die het voor de brandweer makkelijker maken om zo snel mogelijk te kunnen blussen. Een van deze maatregelen, is het hebben van werkende droge blusleidingen in hoge gebouwen.
Wellicht heb je weleens meegedaan aan een ontruimingsoefening. Hierbij simuleert men een brandsituatie en dient iedereen zo snel mogelijk te evacueren. Je kunt je wellicht voorstellen dat er nogal wat komt kijken bij het creëren van een brandveilige situatie, vooral in grotere gebouwen met meerdere verdiepingen zoals kantoren en flats.
Een droge blusleiding is verplicht in hoge gebouwen
Een droge blusleiding maakt een ontzettend groot verschil in de snelheid waarmee een brand op een hogere verdieping bestreden kan worden. De brandweer moet natuurlijk zo dicht mogelijk bij de brand kunnen komen. Wellicht nog belangrijker, er moet voldoende watertoevoer aanwezig zijn om de brand op de meest efficiënte manier te lijf te kunnen gaan.
Een droge blusleiding is meestal een hele brede pijp die over de gehele lengte van het gebouw loopt. Vaak heeft deze meerdere kranen en aansluitpunten op elke verdieping. Het idee is dat de brandweer hier de kraan op kan aansluiten om, zonder gebruik te maken van het gewone waternet, zeer veel water naar hogere verdiepingen te pompen. Op deze manier kan er op de verdieping zelf geblust worden.
Een brandbeveiligingsbedrijf helpt bij de installatie en onderhoud droge blusleiding.
Voor hoge gebouwen is het hebben van een droge blusleiding bij de wet verplicht. In het bouwbesluit 2012 staan de exacte regels en maatregelen benoemd op dit gebied. Een brandbeveiligingsbedrijf kan helpen bij het adviseren, installeren en het onderhoud van de droge blusleidingen.
Na installatie testen ze de leiding door hier onder druk water doorheen te pompen. Deze test voeren ze minimaal een keer in de vijf jaar uit, naast de verplichte jaarlijkse keuringen waarbij men kijkt naar algemene defecten. Hierbij blazen ze vaak lucht door de leidingen om eventueel vuil te verwijderen.
Meer over klussen?