TuinTuin

Halfverharding aanleggen in je tuin

halfverharding aanleggen

Is jouw tuin toe aan een verandering? Wil je een tuinpad aanleggen of wil je een oprit aanleggen? Probeer dan eens halfverharding aan te leggen. Dit is niet alleen beter waterdoorlatend, het zorgt ook voor een natuurlijke uitstraling. Er zijn verschillende soorten halfverharding.

Denk bijvoorbeeld aan grind en split, maar ook boomschors of houtsnippers. Halfverharding aanleggen hoeft daarbij niet moeilijk te zijn. Toch zijn er wel enkele punten waar je rekening mee dient te houden. 

Grind of split

Eén van de bekendste vormen van halfverharding is grind of split. Waar het grind afgeronde kiezels betreft, is split juist hoekig van vorm. De ronde vorm dankt het grind aan de natuur. De stenen worden namelijk mooi rond geslepen door de rivier, waaruit ze gewonnen worden. De hoekige split komt juist uit steengroeven. Het worden ook wel breukstenen genoemd.

Het voordeel van split, is dat het door zijn hoekige vorm beter op de plaats blijft liggen en daardoor een meer stabielere ondergrond is dan het grind. De ronde vormen van het grind oogt juist weer wat fraaier. Bij de aanleg van grind en split kun je gebruik maken van grindmatten. Deze worden onder de halfverharding geplaatst, zodat de kiezels beter op hun plek blijven liggen.

Boomschors of houtsnippers

Ook boomschors of houtsnippers zijn een populaire vorm van halfverharding. Zeker in een bosrijke omgeving misstaat een pad met deze vorm van halfverharding niet. Het nadeel van deze vorm van bestrating, is dat houtsnippers en boomschors niet hoog belastbaar zijn. Een oprit is dan ook minder geschikt om te bestraten met houtsnippers of boomschors.

De aanleg is niet moeilijk. Door een pad uit te graven, te bekleden met worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, en vervolgens te vullen met de houtsnippers of boomschors, is jouw tuinpad alweer klaar. Het pad zal wel zo nu en dan opnieuw bijgevuld moeten worden om de mooie natuurlijke uitstraling te kunnen behouden.

Andere vormen van halfverharding

Uiteraard zijn er nog meer vormen van halfverharding die niet genoemd zijn. Zo geeft een schelpenpad je tuin net even wat extra’s en is een pad van steenslag soms erg praktisch. Een andere vorm van halfverharding, wat anders dan de andere soorten juist zeer hard en hoog belastbaar is, is Nobre Càl.

Dit is een fijnkorrelig breekmateriaal afkomstig uit natuurlijk kalkgesteente. Het is in veel verschillende kleurtinten verkrijgbaar, waardoor elke tuin geschikt is. Het aanleggen van deze vorm van halfverharding is een wat moeilijkere klus, die je beter aan specialisten over kunt laten. Alleen bij een goede aanleg profiteer je namelijk van de voordelen van dit product.    

Meer over het aanleggen van een tuin?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Tuin