Badkamer-en-toilet

Lekkage in de badkamer verhelpen

Een moderne badkamer

De badkamer is de ruimte in huis met verreweg de meeste leidingen verwerkt in de muren en vloeren. Deze kamer is dan ook het meest vatbaar voor lekkages, verstoppingen en andere problemen in de leiding. Als je last hebt van een badkamer lekkage is dat naar en komt dit eigenlijk vrijwel nooit gelegen. Maar hoe kan je de lekkage nou zelf oplossen?

Lekkage herkennen en opsporen

Voor je een lekkage kunt oplossen is het wel zo handig om te weten dat er een lekkage zit, en waar deze zich dan bevindt. Op termijn valt een lekkage altijd wel op. Het laat vochtplekken achter op de muren en vloer welke steeds groter worden naar mate de tijd vordert. Het is dus wel zo fijn om er zo vroeg mogelijk bij te zijn om bijkomende schade te beperken. Weten dat je een lekkage hebt is één ding, maar uitvinden waar de lekkage vandaan komt kan een stuk lastiger zijn. Zelfs loodgieters hebben zonder apparatuur de nodige moeite om een lekkage in de badkamer te vinden. Toch zijn er een paar trucjes die je kunt gebruiken om de lekkage gemakkelijker te vinden.

Als een loodgieter op zoek gaat naar een lekkage controleert hij bijvoorbeeld altijd even de kitnaden van de douche of het bad. Als deze ergens los zitten is de kans aanwezig dat zich hier een lekkage achter schuil houdt. Je kunt ook op zoek gaan naar losse tegels en loszittend voegwerk. Ook dit duidt namelijk vaak op een lekkage in de buurt van deze tegels. Lukt het niet om er zelf achter te komen waar een lekkage zit, dan kan een lekdetectie ook uitkomst bieden. Bij een lekdetectie gaat een loodgieter met speciale apparatuur op zoek naar de exacte locatie van het lek.

Lekkende leiding bereiken

Als je eenmaal weet waar de lekkage zit kan je door naar de volgende stap. Nu moet je de lekkende leiding namelijk nog bereiken. De meeste leidingen zijn verwerkt in een muur of vloer. Hier zal je dus eerst een gedeelte van moeten openbreken om bij de leiding te komen. Als je de muur of vloer gemakkelijk open kunt krijgen en herstellen dan kan je deze klus prima zelf aan. Als je dit niet zomaar zelf kunt is het aan te raden toch een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter heeft niet alleen de juiste apparatuur hiervoor, maar ook de nodige ervaring en kennis. Bovendien kan je eventuele kosten van de loodgieter soms verhalen op de opstalverzekering. Als er ook waterschade is aan je interieur of elektronische apparaten wil de inboedelverzekering dat soms ook nog wel vergoeden. Vergeet niet om foto’s te maken van de lekkage en de schade als je de verzekering erbij wilt betrekken.

Badkamerlekkage repareren

Als je de leiding eenmaal kunt bereiken kan je beginnen aan de reparatie. Ook hier geldt dat als je de lekkage zelf repareert, de verzekeraar het meestal niet wil vergoeden. Ook voor toekomstige lekkages op dezelfde plek kan een doe-het-zelf reparatie gevolgen hebben voor de verzekering. Het repareren van een waterleiding kan worden gedaan in een paar stappen.

Sluit allereerst de waterleiding af en laat de leiding leeglopen met de aftapkraan. Zo weet je zeker dat je zo min mogelijk wateroverlast hebt tijdens de reparatie. Vervolgens kan je het gedeelte van de leiding markeren met een watervaste stift. Markeer iets boven en iets onder het te vervangen stuk en zaag dit stuk eruit. Doe dit zorgvuldig om nieuwe lekkages te voorkomen. Schuif knelsokken op de twee uiteinden waar je net een stuk leiding tussenuit hebt gezaagd. Meet vervolgens op hoeveel nieuwe leiding je nodig hebt en zaag dit op maat af. Als je het nieuwe stuk leiding ertussen hebt geplaatst kan je deze vastdraaien. Draai de hoofdkraan weer open en controleer of het probleem is opgelost. Als het niet lukt kan je altijd de hulp van een loodgieter inschakelen.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.