Architectuur-en-Inrichting

Waarvoor is een NEN 2580 meting nodig?

blauwdruk

Jarenlang zijn er misverstanden over de inhoud en oppervlakte van ruimtes van gebouwen geweest. De NEN 2580 moet voor zekerheid zorgen, daarom is het sinds 1 september 2010 voor LVM, NVM en VBO makelaars verplicht om gebruiksoppervlakte (GBO) volgens de NEN 2580 in te meten. Wat houdt een NEN 2580 meting precies in? En wanneer is deze nodig? Lees verder voor meer informatie.

NEN 2580 meetrapport

Wanneer je een woning of bedrijfspand hebt laten inmeten dan worden alle genoteerde gegevens uitgewerkt tot een NEN 2580 meetrapport. In dit rapport staat het exacte bruto- en netto vloeroppervlak en de inhoud van je woning. Doordat de meting is uitgevoerd conform de normering kunnen er geen misverstanden of onduidelijkheden ontstaan. Een NEN 2580 meetrapport geeft dus duidelijkheid over het exacte oppervlak van een pand of woning.

Woning conform NEN 2580 inmeten

Bij het inmeten van een woning kan verwarring ontstaan over bijvoorbeeld ruimte onder de trap en onder schuine daken. In het verleden bestonden er vele verschillende manieren van inmeten, waardoor er regelmatig onduidelijkheid was omtrent de totale inhoud en oppervlakte. Inmeten volgens de NEN 2580 schept hier duidelijkheid over. Voor VBO, LVM en NVM makelaars is het dan ook sinds 1 september 2010 verplicht om het gebruiksoppervlak (GBO) volgens deze normering in te meten.

Wanneer is een NEN 2580 meting nodig?

Tegenwoordig is het enkel voor eerder genoemde makelaars verplicht om woningen volgens de NEN 2580 in te meten. Echter is de overheid momenteel druk bezig om een NEN 2580 meetrapport ook te verplichten voor onder andere bedrijfspanden. Deze verplichting wordt vanaf 2021 verwacht. In eerste instantie zal de verplichting gelden bij verhuur en verkoop van woningen en bedrijfspanden. Zo wordt voorkomen dat er misverstanden ontstaan over het oppervlak. Aangezien de inhoud en oppervlakte in dermate een belangrijk rol speelt bij de bepaling van de huur- of vraagprijs is het belangrijk om de exacte inhoud en oppervlakte op papier te hebben staan. 

Waarom een NEN 2580 meetrapport?

Een NEN 2580 meting laten uitvoeren met als gevolg een meetrapport geeft niet alleen inzicht in het exacte vloeroppervlak, maar biedt ook duidelijk en meer inzicht bij:

  • WOZ vraagstukken
  • BAG vraagstukken
  • Toedelen van gemeenschappelijke ruimten
  • Facilitaire (kosten)vraagstukken
  • Fiscale vraagstukken
  • Huurprijs herzieningsprocedure
  • Waardebepaling, bijvoorbeeld de taxatie van een gebouw of het bepalen van de huur/vraagprijs
  • Berekenen van het erfpachtcanon

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.