Aanbouw-en-OpbouwSloopwerkzaamheden

Zelf met zware machines aan de gang: handig of niet?

Graafmachine

Er zijn klussen in en om het huis die je met geen mogelijkheid met je eigen gereedschap voor elkaar gaat krijgen. Of beter gezegd, het zal je uiteindelijk wel lukken misschien, maar het gaat je heel veel bloed, zweet, tranen en vooral tijd kosten. Op zo’n moment heb je iets zwaarders nodig, iets wat je meestal niet in huis hebt. Betekent dat dat je het beter niet zelf kunt bedienen, of gaat dat in de meeste gevallen prima?

Wat is de klus?

Of je zelf met zwaar gereedschap of ander zwaar materieel aan de slag kunt, hangt van heel veel dingen af. Ten eerste van jouzelf. Heb je enige kennis en ervaring op het gebied van de betreffende klus, dan is het veel beter voor te stellen dat je zelf aan de slag gaat dan wanneer je werkelijk geen flauw idee hebt waar je mee bezig bent. Heb je bijvoorbeeld al eens eerder een graafmachine bestuurd, dan kan het wellicht geen kwaad om dat ook zelf te doen als je je eigen tuin wilt gaan aanleggen of verbouwen. Heb je helemaal geen verstand van een graafmachine of shovel machine, en zou je niet eens weten wat je er precies mee kan doen, dan is het overduidelijk dat dit een klus is die je maar beter aan een professional over kan laten.

Deze stelregel geldt eigenlijk bij vrijwel iedere klus, en ieder hulpmiddel dat je ervoor nodig hebt. Heb je ervaring, dan kun je rustig aan de slag, heb je dat niet, dan lang niet altijd.

Hoe krijg je er ervaring mee?

Heb je geen ervaring met een bepaald stuk gereedschap of zwaar materieel, maar heb je toch het gevoel dat je er best mee overweg zou kunnen? Misschien omdat je al eens iets vergelijkbaars hebt gedaan, of omdat je er gewoon grote affiniteit mee hebt? Dan kun je het natuurlijk altijd proberen.

Zorg er in dat geval wel voor dat je je goed verdiept in de werking. Leer hoe je alles precies moet bedienen, welke knop waarvoor is, en wat je moet doen als je het gereedschap of de machine met spoed uit wilt zetten. Neem hier goed de tijd voor, en ga pas echt aan de slag als je je alles eigen hebt gemaakt, en precies weet wat je aan het doen bent. Twijfelen over welke knop je nu ook alweer op welk moment moet indrukken kan niet alleen gevaarlijk zijn voor jezelf, maar ook voor anderen gevaarlijke situaties opleveren. Neem dus nooit meer risico dan verantwoord is, en ga bij twijfel niet zelf aan de slag.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.