Wil je naast je woning een kap- of tuinschuur bouwen, dan gelden in Nederland en België de regels voor het bouwen van een schuur. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: “Mag ik een schuur bouwen zonder vergunning?” Of zijn er andere regels die gelden voor de bouwvergunning van de houten schuur?
In dit blog artikel zullen we je informeren omtrent deze regels.
Een schuur bouwen zonder vergunning
Schuren en tuinhuizen worden meestal als bijgebouwen meegenomen in de vergunningen. Bijgebouwen bevinden zich in gebouwen waarvoor geen vergunning nodig is. Daarom is het bouwen van een schuur zonder toestemming toegestaan.
Naast het bouwen zonder vergunning, heb je ook geen tuinhuisjesvergunning nodig. Deze regel voor het bouwen van een houten schuur zonder vergunning geldt zowel in Nederland als in België. Voordat je begint, moet je echter de voorwaarden kennen, want er zijn bepaalde voorwaarden waaraan een kapschuur zonder vergunning moet voldoen.
Voorwaarden van het bouwen van een schuur
In Nederland is het een voorwaarde dat de schuur in de achtertuin wordt gebouwd. Hiervoor is een ingewikkelde omschrijving opgesteld, maar in eenvoudige bewoordingen betekent het dat een schuur in de achtertuin mag. Hetzelfde geldt voor België zolang de schuur niet bestemd is voor bewoning.
Ook voor de afmetingen van de loodsen worden de vergunning vrijstellingseisen gesteld, aangezien de regelgeving in Nederland en België hierin verschilt.
Is er een meldingsplicht?
Sinds 2003 is de meldingsplicht voor het bouwen van een vergunningsvrije schuur in Nederland afgeschaft. Je hoeft dus niet bij de gemeente te melden dat je een schuurtje bouwt. In België is het zo dat wanneer je aan de voorwaarden voldoet je ook geen meldingsplicht hebt. Wel is het de bedoeling dat je bij de gemeente informeert of je schuur afwijkt van de regels die gelden.
Een kapschuur bouwen in je achtertuin
Al met al kunnen we stellen dat een houten schuur bouwen in je achtertuin geen enkel probleem hoeft op te leveren. Wel is het verstandig om bij een groter project de gemeente in te schakelen. Dit is enkel nodig als de schuur dermate groot is dat het anders kan worden gezien dan een bijgebouw.
Hiervoor dient hij bijvoorbeeld meer dan 50% van de totale grond in beslag te nemen of een hoogte van maximaal 5 meter (voor een schuur met schuin dak). Hiervoor is het verstandig de gemeente te raadplegen.
Meer over aanbouw?