Aanbouw-en-Opbouw

Wat zijn bouwkundige foliezwembaden

bouwkundige foliezwembaden

Dit artikel gaat over bouwkundige foliezwembaden. Wat zijn dat? En welke typen zwembaden zijn er eigenlijk? 

Eerste onderverdeling zwembaden

Het eerste onderscheid tussen zwembaden is of het bad op de grond of erin komt. Eerstgenoemde wordt aangeduid met een opzetzwembad. Dit type zwembad blijft verder in dit artikel echter buiten beschouwing. Het tweede type wordt aangeduid met bouwkundig zwembad. Eigenlijk is er nog het kunststof zwembad uit een stuk, dat zowel in de grond kan worden geplaatst als erop.

Een tweede onderscheid is tussen een skimmer, overloop en onderloop zwembad. Een skimmer zwembad heeft een (of meer) waterafvoer die zich deels onder water bevindt. Het water gaat de afvoer in, door de filterpomp en zandfilter heen, en komt weer in het zwembad terecht. Een overloop zwembad is tot de rand gevuld met water.

Door de bewegingen van het water gaat dat over de rand een afvoergoot in en doorloopt dan ook de weg door filterpomp en zandfilter heen en gaat tenslotte terug in het zwembad. Een onderloop zwembad blijft het niveau van het zwemwater en klein stukje onder de rand. De afvoergoot bevindt ook op die hoogte. Voor het overige zijn de overloop en onderloop zwembaden technisch gelijk.

Onderverdeling van bouwkundige zwembaden

Bouwkundige zwembaden worden op maat gemaakt. Daarom hebben ze de hoogste kosten. Bij dit type zwembaden kunnen we weer een nieuwe indeling maken:

  • Gegoten of préfab beton
  • Met een bekleding van RVS inox
  • Met een glasmozaïeken afwerking
  • Afgewerkt met tegels
  • Afgedicht met een pleister/coating
  • Aan de binnenkant bekleed met een folie van PVC

In de volgende paragraaf geven we iets meer aandacht aan het laatstgenoemde type.

Bouwkundige foliezwembaden

Zoals we in de inleiding aangaven, lichten we in dit artikel het bouwkundig foliezwembad eruit. Dit is dus een vorm van bouwkundig zwembad, die in de grond wordt geplaatst en als maatwerk wordt geleverd. De basis van zo’n zwembad is een kuip bestaande uit een betonnen vloer en wanden die kunnen zijn gestort, gemetseld of uit prefab beton bestaan.

De kuip is aan de binnenzijde bekleed met een waterdichte PVC-folie. Die folie kan zijn enkelvoudig PVC (een laag dus) of dubbelzijdig PVC, bestaande uit 2 lagen folie met polyester weefsel ertussen. Als het zwembad van standaard afmetingen is, kan de folie uit een stuk zijn. Zo niet dan lassen ze diverse stukken folie thermisch aan elkaar. 

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.